Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I dag kom domen mot männen bakom Blekinge exotiska värld. De döms för djurplågeri och artskyddsbrott. Hör försvarsadvokat Eva Johansson om hur en av männen reagerar på domen.

Försvaret efter domen om djurplågeri: ”Kommer troligtvis överklaga”

Uppdaterad
Publicerad

I januari inleddes rättegången mot de båda männen som tidigare drev Blekinge exotiska värld. De stod åtalade för att systematiskt ha misskött flera av djuren på anläggningen. I dag meddelade Blekinge tingsrätt att männen döms till dagsböter för djurplågeri och artskyddsbrott.

När länsstyrelsen genomförde kontroller i lokalerna i Karlshamn, där Blekinge exotiska värld tidigare huserat, hittade de ett stort antal djur som på olika sätt hade vanvårdats. Enligt djurskyddshandläggaren handlade det om allt från undermåliga levnadsutrymmen till djur som var kraftigt undernärda och avmagrade, bland annat flera apor och reptiler.

Flera djur omhändertogs och avlivades senare – och ägarna åtalades för djurplågeri.

Men under pågående rättegång drog åklagaren tillbaka flera fall av djurplågeri, eftersom han ansåg att det inte gick att bevisa. De båda männen, som numera bor i Tingsryds kommun, misstänktes fortfarande för misskötsel av apor och dvärgkrokodiler.

Döms för djurplågeri och artskyddsbrott

Nu meddelar Blekinge tingsrätt att männen döms för djurplågeri respektive djurplågeri och artskyddsbrott. Tingsrätten anser att djurplågeriet har pågått i tre år, mellan 2018-2021. Männen döms till 60 respektive 90 dagsböter.

De båda männen har nekat till brott och menade bland annat att vissa terrarier och burar var undermåliga på grund av tvättning och kvalster.

En av männen har sedan tidigare förlagts med djurförbud på livstid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.