Foto: SVT

Beslutet: Mordåtalade ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Mannen och kvinnan som står åtalade för mord på en 78-årig man i Rödeby ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning. Det framkom under rättegångens sista dag. De båda försvarsadvokaterna vill att de åtalade frikänns från mordanklagelserna.

I januari hittades den 78-årige mannen mördad i sitt hem utanför Rödeby. Snabbt föll misstankarna mot två närboende, en man och en kvinna i 30- respektive 40-årsåldern, som greps och senare åtalades för mordet.

Mannen i 30-årsåldern har i förhör erkänt att han utdelat flera knivhugg mot 78-åringen, samt stampat mannen i huvudet. Han menar dock att han inte haft för avsikt att döda 78-åringen och vill därför bara dömas för grov misshandel, till ett tidsbestämt straff.

Mordet i Rödeby

Kvinnan i 40-årsåldern har nekat till att ha utövat något våld över huvud taget, och har bara medgett att hon varit med vid händelsen och tagit 78-åringens bil. Under slutpläderingen yrkade kvinnans försvarsadvokat Per Swahn på att hon skulle försättas på fri fot.

Åklagaren menar dock att båda är skyldiga till mordet.

– Ingen vet exakt vad som hände hos den avlidne mannen, men utifrån bevisningen är det min uppfattning att båda två har varit aktiva på brottsplatsen och att båda är att se som medgärningsmän oavsett vem som utdelat mest våld, säger Hedvig Lundblad.

Kan lida av psykisk störning

De båda åtalade har tidigare genomgått en mindre sinnesutredning som visar att både mannen och kvinnan kan lida av en allvarlig psykisk störning. Nu vill åklagaren att de ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning för att avgöra om de ska dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

– De båda tilltalade har haft ett problematiskt förhållande till sanningen, under både utredningen och förhandlingen i tingsrätten, säger Hedvig Lundblad.

I slutet av förhandlingen meddelade tingsrätten att båda mordåtalade ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och kvarbli i häkte tills domen faller. Senast den 29 oktober ska undersökningen ha genomförts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Rödeby

Mer i ämnet