Åklagren Foto: André Kvist/SVT

Åklagaren kommer att överklaga

Uppdaterad
Publicerad

Trots femåriga fängelsestraff för de båda huvudmännen så kommer åklagare John Dagnevik att överklaga rättens domslut.

De två huvudmännen i tortyrmålet döms till fem års fängelse för synnerligen grov misshandel och frihetsberövande. Men åklagare John Dagnevik håller inte med rättens beslut. Han anser att straffvärdet på brotten som samtliga inblandade döms för är högre, och att straffen således bör vara längre.

– Jag anser att de även bör dömas för människorov, säger John Dagnevik.

Tortyrmisshandeln i Karlskrona

Överklagan att vänta

Åklagaren håller med i mycket av tingsrättens bedömning, men en punkt där åsikterna går isär är gällande uppsåtsfrågan.

– När det gäller det misstänkta mordförsöket så anser rätten att vi inte kan bevisa att huvudmannen visat ett likgiltigt uppsåt i den handlingen, där har jag en annan uppfattning, säger åklagare John Dagnevik.

Med domen så ser åklagaren också stora möjligheter för överklaganden från de tilltalade. Speciellt från en av huvudmännen som kontinuerligt har förnekat samtliga åtalspunkter under den två veckor långa rättegången.

–En har frekvent hävdat att han har varit helt oskyldig, men rätten säger att alla moment har skett och han döms för detta. Jag förväntar mig ett överklagande därifrån.

Om det skulle vara så att försvarsdvokaterna inte överklagar rättens dom så kommer åklagaren att personligen gå vidare och överklaga från sitt håll.

– Jag är beredd att möta överklaganden. Jag utesluter inte att jag själv kommer att överklaga gällande människorov, säger John Dagnevik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tortyrmisshandeln i Karlskrona

Mer i ämnet