Enligt åklagare Malin Niklasson kommer nio misstänkta personer åtalas efter våldsamma upploppet i Ronneby 2020. Foto: SVT

Åklagarens besked: Nio män ska åtalas för våldsamt upplopp i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Nio män kommer att åtalas misstänkta för inblandning i upploppet i centrala Ronneby sommaren 2020. Det meddelar kammaråklagare Malin Niklasson till Sydöstran.

Hittills har bara en person ställts inför rätta för upploppen i Ronneby i augusti 2020. En 20-årig man dömdes tidigare i år för våld mot tjänsteman, efter att han skadat en polis i ansiktet i samband med kravallerna.

Inom några veckor

Men nu är den omfattande förundersökningen på över 1 000 sidor klar, och efter sommaren väntar sannolikt huvudförhandlingar i tingsrätten.

– Förundersökningen har slutredovisats till mig. Nu återstå arbetet med att väcka åtal. Min förhoppning är att jag ska kunna göra det inom några veckor, säger Malin Niklasson till Sydöstran.

Samtliga män kommer att åtalas misstänkta för våldsamt upplopp. Två av männen åtalas även för skadegörelse, då de krossat skyltfönster i samband med händelsen.

Nekar till våldsamt upplopp

Ingen av de nio männen har erkänt brottet våldsamt upplopp.

– Någon har vidgått att de har kastat någon sten, men inte mera än så, säger åklagaren till tidningen.

Straffskalan för våldsamt upplopp går från böter upp till fyra års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UPPLOPPET I RONNEBY

Mer i ämnet