Fler åtal väntas efter upploppet i Ronneby

Publicerad

Den omfattande förundersökningen efter upploppen i Ronneby är klar. Och fler åtal kommer att väckas. Det säger åklagare Malin Niklasson till SVT Nyheter Blekinge i dag.

Hittills har bara en person ställts inför rätta för upploppen i Ronneby sommaren 2020. I går kom domen mot en 20-årig man som dömdes för våld mot tjänsteman, efter att han skadat en polis i ansiktet i samband med kravallerna.

– Allt som blir avgjort i detta tycker jag har ett signalvärde, säger Malin Niklasson, åklagare i ärendet.

Upploppet i Ronneby

Men det finns ytterligare 12 personer som är misstänkta. Hur många av dem som kan komma att åtalas kan åklagaren i dagsläget inte svara på.

Våldsamt upplopp

Brottsrubriceringen i fallet kommer att vara våldsamt upplopp.

– Av de 12 som är kvar kommer troligtvis inte alla bli slutdelgivna, men jag tänker inte gå in på i nuläget hur många.

Hur långt bort är nästa åtal?

– Förundersökningen är färdig och tanken är nu att den här utredningen ska gå ut på slutdelgivning. Det är en väldigt omfattande utredning, så hur lång tid det tar innan åtal beror på hur lång tid försvaret och de misstänkta behöver för att gå igenom det.

Hör åklagaren berätta mer om fallet och bevisläget i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Ronneby

Mer i ämnet