• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Polisens ord om upploppen: ”Det bara viner stenar omkring oss”

Uppdaterad
Publicerad

Flygande stenar, skadade människor och krossade rutor. När poliserna kom till torget i Ronneby möttes de av totalt kaos. Här är deras vittnesmål från Ronnebyupploppet natten till 30 augusti 2020, som nu har offentliggjorts.

Under onsdagen dömdes en 20-årig man för våld mot tjänsteman i samband med Ronnebyupploppet 2020. I förhör, som nu blivit offentliga, berättar nu de inblandade poliserna om vad som hände på torget den augustinatten.

– Vi hör från kollegorna på plats att något inte stämmer och alla resurser kastar sig i bilarna. Det kommer samtal om krossade skyltfönster, någon ska ha fått en sten i huvudet. Vi kör in på Kungsgatan och ganska omgående får vi de första stenarna på oss. Det bara viner stenar omkring oss och alla trycker ihop sig bakom bussen. Vi försöker få sköldarna över oss och det är så jag får den första stenen på mig, underifrån, och jag inser hur utsatt hunden är, han står där med oss, berättar en hundförande polis i förundersökningen.

Upploppet i Ronneby

Kort därefter slutar stenarna flyga och poliserna kan göra en framryckning.

– Utanför Lindex ligger det en kille. Två kollegor släpar honom bakom bilarna, väktare tar över och ser till att han får vård. Det är ansträngt, djävulskt ansträngt. Jag känner att vi är i jätteunderläge, fortsätter hundföraren.

En har dömts

Flera polispatruller samverkar nu för att avvisa den uppretade folkmassan österut, längs Karlskronagatan. De flesta hörsammar ordern men en person vägrar lyda.

– Jag höjer rösten och trycker till mannen med skölden i bröstet och beordrar honom åter att backa undan. Han går direkt till motangrepp och använder båda sina armar och sin kroppstyngd och slår med kraft mot skölden som far upp i ansiktet och överkanten träffar näsan. Mannen försvinner in i folksamlingen och någon minut senare känner jag att det blir fuktigt runt näsborrarna och jag inser att jag börjat blöda, berättar den skadade polisen i förundersökningen.

Mannen som knuffar polisen är samma man som nu dömts för våld mot tjänsteman – den första domen i spåren av Ronnebyupploppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Ronneby

Mer i ämnet