Aksel Hansen, 71, var den som tog tag om knivmannen på Ica Maxi i Olofström. Han såg till att han inte attackerade fler i butiken. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Aksel, 71, stoppade knivmannen på Ica – nu får han medalj

Uppdaterad
Publicerad

Han stoppade knivmannen på Ica i Olofström. Nu har Aksel Hansen, 71, fått polisens medborgarmedalj för rådigt ingripande.

Det var den 14 mars i år som en kvinna tittade på leksaker till barnbarnen på Ica Maxi i Olofström när hon blev knivhuggen i magen med livshotande skador som följd. En man blev också attackerad med kniv men klarade sig utan skador.

Aksel Hansen, 71, var på Ica Maxi i Olofström den dagen. Han stod och tittade på böcker när han hörde en kvinna skrika att hon blivit knivhuggen.

Tvekade aldrig

I tolv års tid har han arbetat som ambulansförare i Köpenhamn, något som format hans oräddhet och handlingskraft. Han tvekade därför aldrig att hjälpa till.

Han såg kvinnans blod på golvet, och så fort han såg att kvinnan omhändertogs av butikspersonal, sprang han efter den knivbeväpnade mannen.

– Jag tänkte stoppa honom så att han inte attackerade flera, har Aksel Hansen tidigare berättat för SVT Nyheter Blekinge.

”Tack för denna insats”

Nu har hans insats den där dagen i mars belönats med polisens medborgarmedalj för rådigt ingripande.

”Vi vill rikta ett stort tack till Aksel för denna fina insats”, skriver polisen på sin Facebook-sida på fredagseftermiddagen.

Hade ceremoni

Det var under en ceremoni den 11 december som Carina Persson, regionpolischef i Region Syd, delade ut medborgarmedaljer till Aksel Hansen och fyra andra personer.

– Gemensamt för dessa medborgare är att de har visat stor rådighet som har påverkat utgången av en händelse på ett positivt sätt, säger Carina Persson i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Aksel Hansen stoppade den misstänkte knivmannen inne på Ica. Foto: Polisen/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivattacken i Olofström

Mer i ämnet