Anders G Bergquist är i dag verksam som journalist i Sölvesborg, men en gång i tiden var han landets yngste kantor. Hör honom spela i klippet. Foto: Towe Olsson/SVT

Kriminalreportern var landets yngste kantor: ”Bra med ny psalmbok”

Uppdaterad
Publicerad

Anders G Bergquist var en gång i tiden landets yngste kantor.

Som 13-åring började han sommarjobba vid orgeln.

– Det är inte fel att göra om psalmboken, det behövs förnyelse ibland, säger han.

Anders G Bergquist var nybliven tonåring när hans orgellärare i Lessebo ville ha semester. 13-åringen var inte sen att hoppa på jobbet som kantor.

I tio år sommarjobbade han i kyrkan. Så småningom tog journalistiken över och 1993 slutade Anders G Bergquist som kantor och jobbade bland annat under många år som kriminalreporter på Kvällsposten i Malmö.

Jobbar som lokalredaktör i Sölvesborg

I dag bor han i Fjälkinge, men är verksam som journalist på BLT i Sölvesborg. Anders G Bergquist besöker dock gärna kyrkan eftersom han älskar musiken som spelas där.

Han tycker att det är bra att det håller på att göras en ny psalmbok, och har en låt som han gärna vill se i den nya psalmboken.

I klippet ovan berättar Anders G Bergquist vilken låt han vill ha in den nya psalmboken, och så spelar han på elorgeln i S:t Nicolai kyrka i Sölvesborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.