Foto: TT/Arkiv

Arbetsmiljöverket: Överfallet borde anmälts omgående

Uppdaterad
Publicerad

Enligt arbetsmiljölagen är en arbetsgivare skyldig att anmäla till Arbetsmiljöverket om en olycka eller ett tillbud inträffar på en arbetsplats. Däremot finns det inget lagligt krav på polisanmälan.

Karlskrona kommun har brustit mot arbetsmiljölagen, när de inte anmälde det sexuella övergreppet som Lina utsattes för till Arbetsmiljöverket. Det menar Torsten Heinberg, sakkunnig på myndigheten.

– Arbetsgivaren ska först och främst se till att arbetstagaren får den hjälp och det stöd som behövs. Sedan ska det utredas varför det kunde hända, och vidtas åtgärder för att undvika att det händer igen. De är dessutom skyldiga att anmäla till oss att händelsen har inträffat, säger han.

Hur ser du på att det dröjde ett år innan en internutredning ens påbörjades?

– Det ska ske skyndsamt och det har inte skett, så det är en brist.

Torsten Heinberg, sakkunnig på Arbetsmiljöverket. Foto: SVT

Lina blev, enligt den internutredning som nu är klar, tillfrågad två gånger om hon ville polisanmäla händelsen. Dels direkt efter att den inträffat och dels första dagen hon var tillbaka på jobbet igen. Enligt de tillfrågade i utredningen ska hon ha tackat nej till det, men hon uppger själv att hon på grund av chock inte minns hur diskussionerna gick och att hon tycker att arbetsgivaren borde, och bör, polisanmäla övergreppet.

Inget krav på polisanmälan

Det finns dock inget lagligt krav på en arbetsgivare att polisanmäla brott på arbetsplatser.

– I normalfallet ska arbetsgivaren polisanmäla, för det är en brottslig handling det handlar om. Men det finns undantag där arbetsgivaren kan väga intressen av att polisanmäla för att beivra brott, mot att personen som blivit offer har intressen av att inte behöva delta i en eventuell rättegång och få händelsen uppspelad för sig på nytt.

– Men det finns exempel där arbetsgivaren har polisanmält även om den drabbade inte har gett tillstånd. Sexuellt ofredande lyder under allmänt åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.