”I bästa fall kan det ge 50.000 kronor, men det är inte bara pengarna. Det handlar också om den kränkning vi har utsatts för,” säger Herman Afzelius, initiativtagare till mötet i Folkets hus. Foto: SVT & TT

Stämning närmar sig för PFAS-förening

Uppdaterad
Publicerad

I går gick tidsfristen ut för att vara med i rättsprocessen mot Försvarsmakten. Och det verkar som att PFAS-föreningen nådde sitt mål.

För att inleda en rättsprocess mot Försvarsmakten ansåg PFAS-föreningen att den behövde minst 50 hushåll med sig. Och i går kom så den 50:e anmälan in.

– Jag tycker det är viktigt att hoppa på det här tåget nu, så att det kan utredas vad som faktiskt har hänt, säger Kallingebon Janne Husar.

Vattenskandalen i Kallinge

”Har haft det kämpigt”

Det eventuella åtalet mot Försvarsmakten grundar sig i de utsläpp av PFAS i dricksvattnet, som kom från brandövningar på F17. Boende i Kallinge visar kraftigt förhöjda värden på ämnet PFAS, som misstänks kunna ge ökade risker till olika sjukdomar.

– Vi har haft det väldigt kämpigt efter att Åsa Romson och regeringen meddelade att de inte kommer bistå oss med några pengar i det här. Men de sista veckorna har det verkligen vänt, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

När de inkomna handlingarna har kontrollerats kommer föreningen att ta kontakt med sina advokater, och inleda processen mot Försvarsmakten.

”Inga synpunkter i dagsläget”

Från Försvarsmaktens sida vill man inte kommentera det hela förrän stämningen har kommit in och gåtts igenom.

– Vi har inga synpunkter alls just nu. Från Försvarsmakten så avvaktar vi att se vad den innehåller och så får det bli en process av det. Man kan inte förbereda en stämning från svarande part. Det går inte, säger Folke Borgh, chef på Försvarets miljöprövningsenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet