Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blir med största sannolikhet folkomröstning i Sölvesborg om storleken på M-kommunalrådet Kith Mårtenssons arvode, en fråga som SD-ledare Louise Erixon varit drivande i. Foto: SVT

Bäddat för folkomröstning om arvodesfrågan i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Det blir med största sannolikhet folkomröstning i Sölvesborg om storleken på M-kommunalrådet Kith Mårtenssons arvode.

Tillräckligt många namnunderskrifter har samlats in, uppger SD-ledaren Louise Erixon för Aftonbladet.

Frågan ska formellt avgöras i fullmäktige, där det räcker att en tredjedel av ledamöterna ställer sig bakom kravet.

Utslaget av folkomröstningen blir sedan rådgivande.

Det krävdes omkring 1400 namnunderskrifter för att folkomröstningen – som genomförs på initiativ av Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Medborgerlig samling – skulle förverkligas.

Frågan gäller storleken på det moderata kommunalrådet Kith Mårtenssons arvode.

– Jag är inte alls förvånad, men jag tycker att hela kampanjen är byggd på lögner. Jag arbetar för mitt arvode och får i dag mer gjort på en vecka än vad jag fick på en månad med det tidigare styret, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

”Skrivit politisk historia”

Enligt den debattartikel i Aftonbladet skriven av Louise Erixon tillsammans med ledande företrädare för KD och MED – så har det samlats in fler namnunderskrifter än vad som krävs för att få till stånd en lokal folkomröstning.

Under torsdagen skickar partierna också ut ett pressmeddelande under rubriken ”Folket har talat” där man meddelar att den folkkampanj man drivit nu är i mål.

– Politisk historia har återigen skrivits i Sölvesborg och aldrig förr har frågan om politikers möjlighet att efter val ”muta” varandra till makten med höjda arvoden varit tillgänglig för folket att få rådighet över. Förhoppningsvis kommer folkkampanjen i Sölvesborg också leda till att skattebetalarna nu slipper punga upp för två stycken heltidsråd, trots våra ynka 17500 invånare, säger Louise Erixon (SD).

I klippet: Hör oppositionsrådet och kommunalrådet om den kommande folkomrösningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.