Den 29-årige mannen från Karlskrona misstänks ha lurat över 100 privatpersoner i Sverige på miljonbelopp, genom att i deras namn tagit stora kreditlån hos flera banker samtidigt. De drabbade lurades att tro att pengarna skulle användas till investeringar som skulle ge snabb avkastning, men istället har de hamnat med miljonskulder.
29-åringen är häktad i sin frånvaro och sitter frihetsberövad i Marocko sedan slutet av förra året.
Trots brottsmisstankarna har flera av bankerna nu dragit flera av de drabbade inför rätta, för att kräva tillbaka de utlånade beloppen. I fredags kom en första dom, som dömde till bankens fördel.
– Det här är hänsynslöst. Här finns människor som sitter med hus och barn, och det blir fullständig katastrof. Folk mår fruktansvärt dåligt, säger Torgny Palm, målsägandebiträde för flera drabbade.
Tvingas betala tillbaka lån
Domen som kom i fredags avser ett lån på 100.000 kronor som betalats ut av Collector Bank till en man i Jönköpingstrakten. Han i sin tur betalade pengarna till 29-åringen, och sedan försvann dem. Men nu har alltså Jönköpings tingsrätt dömt att han omedelbart ska betala tillbaka lånet.
– Jag har blivit lurad på totalt 1,6 miljoner som lånades från nio olika banker. Jag tycker att bankerna kunde vänta tills [29-åringen] döms, eftersom det finns en kvarstad på uppåt 50 miljoner kronor mot honom, säger den drabbade till SVT Nyheter Blekinge.
Hur ser du på att tingsrätten dömer dig att betala tillbaka till bankerna?
– Ja, jag kan ju inte betala det ändå, det finns inte en chans. En av bankerna, Forex, har gått med på att invänta domen. Andra är på krigsstigen.
Collector Bank menar att banken inte kan ta ansvar för vad kunderna använder pengarna till.
– Det gör ont i hjärtat när människor blir bedragna och vi blir berörda, men vi kan inte ta ansvar för vad kunderna gör med pengarna och säga att vi avvaktar till den rättsliga processen är klar. Däremot kan vi hjälpa till med en betalningsplan om kunden kommer till oss och ber om hjälp, säger Liza Nyberg, Collector Bank.
”Usel kredithantering från bankerna”
Torgny Palm tycker inte att bankernas agerande är oväntat, men menar att de kunde ha visat hänsyn.
– De här personerna, som ju faktiskt tagit lånen, är ju allihop verktyg i 29-åringens brottsplan. Det är 29-åringen som ansökt om lånen, som kommunicerat med bankerna och det enda privatpersonerna gjort är att ha signerat skuldebreven med Bank-ID.
– Det hade aldrig fungerat om det inte hade varit så usel kredithantering från bankernas sida som möjliggjorde att flera lån beviljades under kort period, säger han.