I tio år var Blekinge barnahus i Karlshamn en fristad för barn som har blivit utsatta för våld eller övergrepp. I fredags lades det ner. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Efter nedläggningen: Nytt barnahus på gång

Publicerad

Barnahus i Karlshamn lades precis ner. Samtidigt pågår det nu diskussioner om att starta en ny fristad för barnen. Den här gången ska det bli ett länsgemensamt koncept.

Den sista april lades Barnahus i Karlshamn ner med motiveringen att samarbetet inte har fungerat som tänkt. Åsikterna gick dock isär mellan de olika aktörerna, men Karlshamns kommun beslutade i slutet av förra året att barnahus skulle avvecklas.

Barnahus drevs av kommunerna i Karlshamn, Olofström, Sölvesborg och Ronneby och syftet var att barn som hade blivit utsatta för våld eller övergrepp skulle kunna träffa alla myndigheter på en och samma plats, i en lokal på Ronnebygatan i Karlshamn.

Vill starta en ny fristad

Samtidigt som konceptet nu precis har lagts ner finns det planer på att starta ett nytt, länsgemensamt barnahus.

– Det finns en stark vilja hos alla kommuner i länet att vi ska ha ett gemensamt barnahus, säger Thomas Svensson, socialchef i Karlshamn.

Thomas Svensson är socialchef på Karlshamns kommun. Foto: Towe Olsson/SVT

I väntan på det nya barnahuset ska kommunerna fortsätta använda lokalen i Karlshamn, men samordningen försvinner och varje kommun sköter sig själv.

I klippet ovan berättar Thomas Svensson varför planerna på ett länsgemensamt barnahus är aktuellt först nu, efter nedläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.