Hör Lars-Åke Redéens, chefredaktör för Båtliv, tankar om båtägarnas miljöpåverkan i klippet ovan. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Båtlivs chefredaktör: ”Bara fördelar med att fler skaffar båt”

Publicerad

Under pandemiåret har fler än någonsin tidigare skaffat båt. En efterfrågan som bland annat väckt frågor om hur mycket båtlivet egentligen påverkar miljön.

Sedan pandemin startade har antalet hushåll som äger fritidsbåtar ökat rejält – om man jämför med för fem år sedan har fritidsbåtsägandet ökat med två procentenheter. Intresset för att skaffa båt under pandemin var något tidningen Båtlivs chefredaktör Lars-Åke Redéen märkte av tidigt.

– Det har varit en boom ända sedan förra våren. Från i höstas så är nästan allting slut, så vill man ha hemester med båt så gäller det att skaffa båt snarast, säger han.

Kusten och klimatet

Diskussion om miljöpåverkan

Sedan tidigare pågår en diskussion om hur mycket miljöpåverkan det svenska båtlivet egentligen har. Att fler skaffar båt borde i en sådan kontext leda till fler utsläpp.

– Jag ser bara fördelar med att fler skaffar båt. Det är bättre att folk kör runt med båtar i Sverige än att man flyger iväg till ett land långt borta, säger Lars-Åke Redéen.

Att det ökade antalet båtägare ska göra det trångt på sjön är han heller inte särskilt orolig för.

– Havet och skärgårdarna är stora så det finns plats för alla.

Hör Lars-Åke Redéens, chefredaktör för Båtliv, tankar om båtägarnas miljöpåverkan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet