Tills vidare blir uteslutningshotade kommunalrådet Roger Fredriksson (M) kvar i Moderaterna. Länsförbundet har ännu inte lyckats behandla ärendet. Foto: Henrik Friberg/SVT

Besked om Fredrikssons politiska framtid dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas länsförbund har fortfarande inte tagit ställning till om Ronnebys kritiserade kommunalråd Roger Fredriksson ska begäras utesluten ur partiet.

Det känsliga ärendet skjuts på framtiden – i väntan på ett korrekt beslutsunderlag.

Sedan nyvalde förbundsordföranden Magnus Sandgren för snart en månad sedan öppet uttalade att han ville hålla tempo i frågan kring Fredrikssons framtid i Moderaterna har det varit tyst.

Men när förbundsledningen samlades på torsdagskvällen fanns frågan om att initiera ett uteslutningsärende på bordet – utan att det ledde till beslut.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Orsaken var att styrelsen bedömde beslutsunderlaget – som skickats in från M-föreningen i Ronneby – som undermåligt.

– Vi har inte kunnat väcka något uteslutningsärende på grund av bristande underlag, förklarar länsförbundets ordförande Magnus Sandgren, som inte närmare vill utveckla vilka delar i underlaget som fattades.

Ingen har hittills avgått

Enligt källor till SVT Nyheter Blekinge är förbundsledningen splittrad, vilket gjort att beslutet dragit ut på tiden.

För att komma framåt i frågan ska nu ett mer precist dokument tas fram internt innan uteslutningsärendet kan avgöras.

Sedan tidigare har partiets riksorganisation uppmanat Roger Fredriksson och kritikerna Sara Blixt och Therése Åberg att självmant lämna partiet.

Hittills har ingen hörsammat den uppmaningen.

– Partiets linje att alla uppmanas att lämna sina uppdrag kvarstår, säger Magnus Sandgren.

När kommunfullmäktige i Ronneby samlas nästa torsdag väntas Roger Fredriksson, trots de senaste månadernas turbulens, väljas till vice kommunalråd i den nya maktkonstellationen byggd på Socialdemokraterna och en djupt oenig moderat fullmäktigegrupp.

SVT Nyheter Blekinge söker Roger Fredriksson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet