Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Händelserna när Karlshamn Energis förre vd slutade med omedelbar verkan har nu utretts. Foto: SVT

Beskedet: Energichefen i Karlshamn blev sparkad

Uppdaterad
Publicerad

Efter kaoset i Karlshamsn Energi vid årskiftet var det oklart om bolagets vd Anders Strange fått sparken eller sagt upp sig själv. Men nu är utredningen om händelsen klar.

Och den visar att styrelsen för Karlshamn Energi sparkade vd:n.

Det var i slutet av förra året som Karlshamns Energis styrelse upplöstes under kaosartade former. Bakgrunden var att det nya styret Karlshamnslaget, som tillträdde efter valet i höstas och består av M, KD och SD, beslutade att stoppa en miljonombyggnad av Karlshamns Energis huvudkontor av ekonomiska skäl. 

Efter det stormiga mötet, när Karlshamn Energis styrelse upplöstes, har det funnits delade meningar om vd:n Anders Strange fick sparken –  eller sa upp sig själv. Något som har betydelse för rätten till tolv månaders avgångsvederlag, med sociala avgifter en kostnad på tre miljoner kronor.

Gick till botten med händelsen

En utredning tillsattes i början av maj för att gå till botten med vad som egentligen hände på mötet då vd:n lämnade sin post. Karlshamns kommundirektör Daniel Wäppling fick uppdraget och har låtit en jurist bland annat gå i genom dokument, underlag och protokoll.

Tidsfristen för att slutföra rapporten är idag den 30 maj och SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med kommundirektören Daniel Wäppling om slutsatserna av utredningen.

– Det finns ett beslut från Karlshamn Energis styrelse att entlediga vd:n, slår Daniel Wäppling fast i dag.

Kommunstyrelsen sammanträdde

Politikerna i kommunstyrelsen har under tisdagseftermiddagen diskutera rapporten och dess slutsatser. Kommunalrådet Magnus Gärdebring (M) berättar att syfte med mötet var att föra utredningen till protokollet.

– Här finns många läxor att lära sig, men vi ska inte förhasta oss utan vi ska gå igenom materialet som finns här på bordet och se hur vi går vidare med det, säger han.

Oppositionsledaren Per-Ola Mattsson (S) kommenterade tidigare under dagen.

– Nu är frågan utredd att styrelsen har rent faktiskt enteldigat vd:n, säger han.

SVT har sökt förre vd:n Anders Strange för en kommentar och han svarar via sms.

”Utredningen var ett beslut från kommunstyrelsen och det är inte lämpligt att jag kommenterar det”, skriver han.

Se videon där Karlshamns oppositionsråd Per-Ola Mattsson (S) kommenterar situationen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlshamn Energis styrelse är nu upplöst, då ledamöterna lämnat sina uppdrag i protest mot det politiska beslutet att stoppa den planerade utbyggnaden av bolagets huvudkontor. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.