Biskopen efter kyrkokrisen: ”Vidtar inga åtgärder”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att anställda i kyrkan i Karlskrona vittnat om allvarliga arbetsmiljöproblem beslutade biskopen Johan Tyrberg om en så kallad specialvisitation. En krisgrupp fick i uppdrag att ta reda på vad som hänt i pastoratet. Men några ytterligare åtgärder från biskopen blir det inte.

Biskopens krisgrupp bestående av en jurist, personalspecialist, stiftets pressekreterare och kontraktsprosten Henrik Lindén, skickades under våren till Karlskrona för att ta reda på vad som hänt i pastoratet. De samtalade med både personal och ledning om situationen – och resultatet har biskopen nu tagit del av. Han uppger att han även pratat med den externa konsult som har gjort en ny utredning av arbetsmiljön.

Biskopen hade efter specialvisitationen möjlighet att öppna ett tillsynsärende, men efter att ha fått en samlad bild av läget i Karlskrona ser han ingen anledning att göra det.

Krisen i Karlskronakyrkan

– Min uppgift är inte att gå in i detalj när det gäller arbetsmiljö utan att tillse att församlingen fungerar och att präster och diakoner lever enligt sina löften och kyrkoordningen. Vad jag kan bedöma sker så, säger Johan Tyrberg.

”Ligger utanför mitt område”

Trots att kyrkans egen enkätundersökning, en extern utredning med djupintervjuer med flera anställa samt SVT:s granskning visat på allvarliga arbetsmiljöproblem och en organisation i kris, menar biskopen att kyrkorådet har fullföljt sitt ansvar i de delarna han ansvarar över. Arbetsmiljön får han inte gå in och tycka till om, menar han.

– Jag ska se till att församlingen fungerar. Jag får inte gå in och arbeta med de frågorna som ligger utanför mitt område, säger Johan Tyrberg.

Borde kyrkorådet ha agerat tidigare?

– Min uppgift är att lyssna av att kyrkorådet tar sitt ansvar, att de följer upp signaler de får och att de kontinuerligt arbetar med sin organisation så att församlingen fungerar. Det bedömer jag att de gör. Det handlar inte bara vad de har gjort utan vad de gör, säger han.

Hur påverkas medlemmarnas förtroende för kyrkan när sådant här kommer fram?

– Jag tror att förtroendet mest är beroende av hur man hanterar problem. Problem uppstår i alla organisationer men den allvarliga frågan är om vi kan ta itu med och lösa våra problem. Kan man göra det förstärks förtroendet i det långa loppet, säger Johan Tyrberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet