Henrik Lindén är kontraktsprost för Listers och Bräkne kontrakt. Foto: Camilla Lindskog/Svenska Kyrkan/ SVT

Efter kyrkobråket – biskopen skickar krisgrupp till Karlskrona

Publicerad

Biskopen Johan Tyrberg har beslutat om en specialvisitation efter att anställda i pastoratet Karlskrona-Aspö vittnat om allvarliga arbetsmiljöproblem. Därför skickar biskopen en krisgrupp med fyra personer som ska ta reda på vad som händer i pastoratet.

I flera reportage granskade SVT arbetsmiljön inom Svenska kyrkan i Karlskrona. På sju år lämnade 47 personer kyrkan och nära hälften av dem gjorde det av arbetsmiljöskäl. Efter granskningen har biskopen tillsatt en krisgrupp bestående av en jurist, personalspecialist, stiftets pressekreterare och kontraktsprost Henrik Lindén, som ska få en bild av situationen i pastoratet.

– Det finns ett syfte och det är att, på uppdrag av biskop Johan, ta reda på vad som händer i Karlskrona, säger Henrik Lindén.

Krisen i Karlskronakyrkan

Gruppen träffar både politiker i kyrkorådet, bland annat ordföranden Gertie Olsson men också kyrkoherde Pamela Garpefors under sina besök. Medarbetarna är även inbjudna till ett möte nästa vecka där de anställdas tankar om arbetsmiljön ska samlas in.

– Det viktiga i det här arbetet är att biskopen får en samlad bild, säger Henrik Lindén.

”Hoppas på positiv utveckling”

Att både berörda politiker och medarbetare ska få chansen att uttala sig välkomnas av de lokala skyddsombuden på fackförbundet Vision.

– Vi hoppas att det ska leda till en positiv utveckling av arbetsmiljön för de anställda i pastoratet, säger Ulf Larsson, lokalt skyddsombud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet