Foto: SVT

Riksdagskollegorna väljer olika spår – Björklund (S) undertecknar inte asyluppropet

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 socialdemokrater har gått ihop i ett upprop i en debattartikel i Aftonbladet, mot att införa ett maxantal av asylsökningar i Sverige. Artikeln undertecknas av flera Blekingepolitiker, däribland Magnus Manhammar (S). Men inte av Heléne Björklund från Sölvesborg.

S-politikerna skriver i helgens debattartikel i Aftonbladet, att ett tak eller volymmål när det gäller asylansökningar, inte är förenligt med asylrätten. ”Hur många som kommer att behöva en fristad beror på vad som händer i omvärlden och kan därför inte bestämmas i förväg”.

– Jag har inte fått frågan att underteckna den. Men jag har läst den och även om jag hade haft ett aktivt val hade jag inte skrivit på, säger hon.

Stort förtroende för ledningen

Björklund menar att det är bra med en aktiv och levande debatt i ett parti, men att hon i det här fallet inte ser någon anledning att kritisera arbetet. Under morgondagen kommer ett förslag på överenskommelse att presenteras.

– Det är ett problem att kritisera ett arbete som inte är färdigt. Detta är en av många viktiga frågor, jag oroar mig inte alls i frågan, säger hon.

Magnus Manhammar hävdar bestämt att det inte är fråga om någon spricka i partiet lokalt.

– Nej, det är det inte. Det finns lika många åsikter i den här frågan som det finns medlemmar i vårt parti. Men några har valt att skriva under den här artikeln, andra inte. Det är alltid positivt att diskutera olika politiska frågor, när kommittén kommit med sina förslag ser jag fram emot att diskutera dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.