Louai Nasri jobbade som förste styrman i 15 år innan han kom till Sverige. Idag är han fastanställd svetsare i Sölvesborg. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Syrisk sjöman blev svetsare: ”Det här är jättebra för mig”

Publicerad

Blekinge klarar de nationella målen för hur många nyanlända som ska komma ut i arbete eller studier. En som har fått jobb är Louai Nasri från Syrien.

Louai Nasri jobbade som förstestyrman i Syrien i 15 år innan han tvingades lämna sitt hemland. En sommar för tre år sedan lyckades han få in en fot på Norje Smide som ledde till en fast anställning.

– Det betyder mycket för mig. Det är tråkigt att sitta hemma och bara klaga på sin situation och Arbetsförmedlingen. Då är det bättre att göra saker och vara aktiv.

Louai Nasri jobbade som förste styrman i 15 år innan han kom till Sverige. Foto: SVT

Jobbet har också inneburit att han kunnat hjälpa sin familj.

– Jag jobbar för deras skull och skickar pengar för att hjälpa dem.

Går på kompetens

På Norje Smide där Louai Nasri jobbar har man gett flera nyanlända jobb genom åren. Idag är det ungefär fem av 50 anställda som är utrikes födda.

– Det har bara blivit så. Vi har sökt välutbildad arbetskraft med den kompetens vi behöver, som är engagerade och ansvarsfulla. Sen spelar det ingen roll var de kommer ifrån, säger Jonna Hermansson, vd.

Jonna Hermansson, vd på Norje Smide. Foto: SVT

Många går ut i arbete

Blekinge ligger bra till när det gäller andelen arbetssökande nyanlända som kommer ut i jobb och studier inom 90 dagar. Ungefär 44 procent, jämfört med det nationella målet på 35 procent för 2018.

I Sölvesborg är det är också något fler nyanlända som börjar jobba jämfört med snittet i Blekinge och riket.

Många av jobben förmedlas via projektet PAP, praktik och arbete i den privata sektorn. Det är ett projekt som drivs av Sölvesborgs kommuns näringslivsenhet tillsammans med Arbetsförmedlingen.

– Vi har lyckats förmedla mellan sextio och sextiofem jobb, inklusive rekryteringsutbildning, säger Moma Merzi, projektledare.

Louai Nasri tror att jobb är en viktig del i integrationen.

– Visar du bara respekt och kärlek för dina medmänniskor så kan det öppna alla dörrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sölvesborg

Mer i ämnet