Lennart Arvidsson har jobbat som yrkesfiskare i Sölvesborg i över 50 år. Men sillfiskestoppet i sommar kan göra att han i år får sluta. Foto: SVT/Stina Sandström

Efter över 50 år som fiskare – sillfiskestoppet kan tvinga Lennart i land

Uppdaterad
Publicerad

Under fyra månader i sommar stoppas allt sillfiske i Östersjön, något som får stora konsekvenser för lokala yrkesfiskare.

En av dem som drabbas är Lennart Arvidsson i Sölvesborg.

– Alla båtarna här kommer få sluta. 50 procent av inkomsten vi har är under de månaderna, säger han.

I november beslutade EU:s fiskeministrar att det blir förbjudet att fiska sill i Östersjön från maj till augusti i år. Detta för att skydda den hotade Östersjötorsken under dess lekperiod.

Men beslutet får stora konsekvenser för lokala yrkesfiskare och en av de drabbade är Lennart Arvidsson från Sölvesborg som har jobbat som fiskare i 52 år.

– Jag kunde aldrig tro detta. Hade någon sagt till mig i fjol att man skulle stoppa sillfisket hade jag skrattat åt det, säger han.

Vill utföra forskningsfiske

Tillsammans med fyra andra fiskebåtar i både Karlskrona och Simrishamn hoppas han på att istället kunna få utföra forskningsfiske under stopperioden.

– Vi vill verifiera att det inte påverkar torsken att fiska sill i Österjsön och vi vill att man sätter kameror på båtarna för att få det verifierat. På så sätt hoppas vi att man till nästa år kan motverka stoppet, säger han.

Stoppet kom ju för att skydda torsken, behöver inte det göras?

– Det som är tänkt att göra nytta för torsken i Österjsön gör ju inte det. Det stora problemet är ju sälen och stoppet är totalt vansinnigt. Det är ett slag i luften, säger han.

Se mer om hur fiskestoppet påverkar yrkesfiskaren Lennart Arvidsson i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.