Stefan Olofsson, näringslivschef i Sölvesborg, tror att det lokala yrkesfisket kommer att försvinna på grund av sillfiskestoppet. Foto: SVT/Stina Sandström

Kustkommunerna kraftsamlar – för att komma undan sillfiskestoppet

Uppdaterad
Publicerad

Att sillfisket stoppas under fyra månader i Österjön i sommar får stora konsekvenser för både det lokala näringslivet och yrkesfiskare i Sölvesborg, Karlskrona och Simrishamn. Nu har de tre kommunerna gått samman i en gemensam protest för att få regeringen att hjälpa de drabbade.

– Vi vill att de hjälper oss att hitta en möjlighet att kunna bedriva fiske trots att det är ett beslut taget, säger Stefan Olofsson, näringslivschef.

För några veckor sedan samlades representanter för Sölvesborg, Simrishamn och Karlskrona kommun för ett krismöte efter EU:s beslut att stoppa allt sillfiske under fyra månader i sommar för att skydda den hotade Östersjötorsken under dess lekperiod.

Sedan dess har de tre kustkommunerna samlat in data på vad sillfisket betyder för både besöksnäringen och för yrkesfiskarna under den aktuella perioden. Inom kort kommer de lämna en gemensam skrivelse till regeringen och EU.

Sölvesborg

– Fisket under den här perioden är oerhört viktigt för fiskarna men även för besöksnäringen. Sölvesborg är starkt förknippat med fisket och ett stopp skulle göra att fisket försvinner härifrån, säger Stefan Olofsson.

Föreslår forskningsfiske

Bland annat föreslås att fiskarna ska kunna fiska sill under sommaren trots förbudet – genom att utföra forskningsfiske under stopperioden. Tanken är då att båtarna ska utrustas med övervakningskameror för att visualisera den mängd torsk som följer med sillen som bifångst.

– Bifångsten i form av torsk bara är en promille av sillen som kommer upp, så vi anser att det inte finns något underlag som verifierar att det ska vara ett stopp på sillfiske under den här perioden, säger Stefan Olofsson.

Kräver kompensation

Om inte detta går vägen kräver kommunerna att de drabbade kompenseras.

– Är det så att vi inte kan påverka stoppet måste vi få till någon form av ekonomisk ersättning till näringen. Annars tror jag att fiskenäringen och identitetsnäringen i Sölvesborg försvinner, säger Stefan Olofsson.

Simrishamn, Sölvesborg och Karlskrona kommun har nu skickat en förfrågan om ett möte med lantbruksministern Jennie Nilsson för att lämna in skrivelsen till henne personligen.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Jennie Nilsson men via hennes pressekreterare hänvisas vi till det svar hon tidigare gett SVT gällande beslutet om sillfiskestopp. Då sa hon att hon är besviken över beslutet men att det inte går att ändra.

– Vi hade velat ha ett undantag, men fick inget gehör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet