I 60 år har Sven-Johan Juteskärs familjeföretag funnits i Sölvesborg men efter sillfiskestoppet är han orolig över framtiden. Foto: SVT/Stina Sandström

Fiskeföretagaren: “Kommer behöva säga upp anställda”

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 400 ton sill landar varje sommar hos Sven-Johan Juteskärs beredningsföretag i Sölvesborg. Men i år stoppas produktionen under högsäsongen på grund av sillfiskestoppet som EU beslutat om.

– På de fyra månaderna är det ungefär en tredjedel av årsproduktionen som försvinner, säger han.

I 60 år har Sven-Johan Juteskärs familjeföretag, som bereder fisk, funnits i Sölvesborg men nu är han orolig över framtiden. Det stopp av sillfiske i sommar som beslutats drabbar honom hårt.

– Vi får ju inte tag på någon råvara till produktionen och har vi ingen produktion måste vi säga upp personal och se vad vi kan göra för att klara perioden, säger han.

Nu hoppas han att den skrivelse som Sölvesborg, Simrishamn och Karlskrona kommun har lämnat till regeringen och EU ger resultat.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.