Efter mer än tio års planering tas nu ännu ett steg mot ett nytt kulturhus vid Stortorget i Karlskrona. Foto: SVT/Illustration: MIR

Bygglov klart för Karlskronas nya kulturhus

Uppdaterad
Publicerad

Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden har i dag beslutat om ett bygglov för det nya kulturhuset i Karlskrona. Man hoppas att det kommer stå klart senast 2023.

Efter flera turer i frågan kring bygget av kulturhuset i Karlskrona, har beslut om bygglov fattats under torsdagen. 

Det nya kulturhuset ska innehålla bibliotek, konsthall, servering och en scen för framträdanden. Det ska även finnas ett besökscentrum i lokalerna med bland annat turistbyrå samt utställningar om världsarvet och biosfärområdet Blekinge Arkipelag.

– Attraktionskraften kring Stortorget kommer att öka när denna byggnad blir klar, förhoppningsvis 2022-2023, säger Carl-Göran Svensson (M), andre vice ordförande i Miljö och Samhällsbyggnadsnämnden i Karlskrona.

Flera turer i projektet

När Karlskrona kommun skickade in bygglovsansökan i januari, fördröjdes processen av att tomten där Trossö vårdcentral tidigare låg, fortfarande ägdes av region Blekinge. Men nu har affären lett till ett bygglov och kommunen hoppas att bygget ska påbörjas i slutet av året.

Under planeringsarbetet har byggnaden fått kritik för att placeras på fel plats och byggas för högt. Det har även riktats kritik om att det blir ett för dyrt bygge, det beräknas kosta runt 220 miljoner kronor.

Efter en arkitekttävling i våras valdes arkitektbyrån Dorte Mandrups bidrag ”Karls krona”  ut som vinnare:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer