Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter valtappet får partiledaren Annie Lööf (C) kritik från gruppledaren i Karlshamn, Mats Dahlbom (C). Foto: TT/SVT

Efter valtappet: ”Lööf inte bra som partiledare”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet är enda partiet som backar i alla kommuner i Blekinge och Region Blekinge. Gruppledaren Mats Dahlbom (C) i Karlshamn kritiserar sin partiledare efter valtappet.

– När man pratar med folk här i Blekinge är det många som tycker att Annie Lööf inte är riktigt bra som partiledare, säger han.

Karlshamn

Efter att Centern backat i alla kommuner i Blekinge frågade SVT partiets gruppledare i länet vad de säger om valresultatet och framtiden – och om partiledaren Annie Lööf kan sitta kvar.

Mats Dahlbom (C) i Karlshamn kritiserar partiledaren Annie Lööf, men vill inte kommentera om han tycker att hon ska avgå.

– Svårt att säga, det ser mörkt ut. Men jag kan inte svara på det ytterligare, säger han.

Se klippet och hör Centerpartiets gruppledare i Karlshamn, Mats Dahlbom, kritisera partiledaren Annie Lööf.

Karlskrona

– Vi är missnöjda och hade hoppats på bättre siffror. Vi är ett parti som försökt att hitta en lösning som vi tror på i mitten av svensk politik och vi har varit under attack från både höger och vänster sedan januariavtalet föll. Det har varit tufft, säger Magnus Larsson (C) som är distriktsordförande i Blekinge och gruppledare i Karlskrona.

Partiet har styrt kommunen de senaste fyra åren i minoritet tillsammans med S och L. Hur det blir framåt vill han inte kommentera.

– Det pågår diskussioner. Vi kan samarbeta både högerut och vänsterut med både M och S. Vi tror att vi kan få bäst utrymme för vår politik någonstans i mitten, men vi ligger långt från ytterkanterna SD, värderingsmässigt, och V, ideologiskt, säger Magnus Larsson.

Kan partiledaren Annie Lööf sitta kvar efter tappet?

– Jag hörde på valnatten att hon indikerade att sitta kvar. Vi har inte fört några diskussioner om det i någon annan riktning, säger Magnus Larsson.

Olofström

– Det är trist och tråkigt så klart och det finns mycket som förvånar med det. Vi har varit mycket aktiva i Olofström, levererat och gjort skillnad, men ändå tappar vi. Tyvärr har vi hamnat i en rikstrend. Landsbygden har drabbats mer än andra av höjda el- och bränslepriser. Centerpartiet måste vara mer konkreta och förklara våra lösningar på ett ett enklare sätt, där behöver vi vara mycket bättre, säger gruppledaren RolfJönsson (C).

Kan partiledaren Annie Lööf sitta kvar efter tappet?

– Enligt mig kan hon det. Det har varit personpåhopp på henne och ett vedervärdigt tonläge på sociala medier. Som mittenparti blir vi angripna från både höger och vänster. Det är inte enkelt att försvara sig mot. Vi ska inte lägga oss på samma nivå, utan vi har varit noga med värdigheten i våra formuleringar i sociala medier.

Fortsätter du i opposition i Olofström eller siktar du på att ta plats i styret?

– Vi avvaktar med att svara på det. Vi kan samarbeta med alla partier sakpolitiskt. Men organiserat och budgetmässigt sorterar vi bort SD, säger Rolf Jönsson.

Ronneby

– Det är tråkigt att vi tappar. Vi har en trend i hela Sverige att vi minskar och även i Blekinge, säger gruppledaren Kenneth Michaelsson (C).

Partiet har styrt kommunen de senaste fyra åren i minoritet tillsammans med Allianspartierna L, KD och M.

– Vi sitter och diskuterar framtiden. Vi kommer jobba för en Allians i Ronneby som innan. Sedan får vi se vart det landar, säger Kenneth Michaelsson.

Sölvesborg

– Det är inte roligt när vi är många som kampanjat för att göra ett bra val. Men det är en rikstrend över hela Sverige att vi tappar. Vi behöver analysera vad vi gjort rätt eller fel på kommun-, region- och riksnivå, säger gruppledaren Ulf Svensson (C).

Partiet har varit i opposition i Sölvesborg de senaste fyra åren. Om de ska fortsätta vara i opposition eller försöka ta plats i styret är något som diskuteras internt i partiet.

– Vi ger inte upp, men vi har inte börjat förhandla utan vi ska först låta medlemmarna säga sitt.

Kan partiledaren Annie Lööf sitta kvar efter tappet?

– Det är inget som vi haft uppe till diskussion, säger Ulf Svensson.

Så mycket backar C

Siffror från preliminär rösträkning 14 september

Olofström: -2,5%

Ronneby: -2,5%

Sölvesborg: -1,9%

Karlskrona: -1,7%

Karlshamn: -1,4%

Region Blekinge: -1,9%

Sverige: -1,9%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet