Foto: Christine Olsson/TT

Annie Lööf i internt mejl till partiet: ”Självrannsakan”

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööf (C) har under dagen skickat ut ett internt mejl till landets C-politiker. I mejlet, som SVT Nyheter tagit del av, lägger hon ut orden kring partiets sviktande stöd bland väljarna.

”Det är mycket ledsamt och ger anledning till självrannsakan” skriver Lööf i mejlet.

Centerpartiet ser enligt det preliminära valresultatet ut att backa jämfört med förra valet. De får i nuläget på 6,7 procent av rösterna i riksdagsvalet. Partiet backar även i en rad regioner och kommuner.

I mejlet som gått ut till partiets representanter, undertecknat Annie Lööf och partisekreterare Michael Arthursson, beskrivs resultatet som ”omskakande”.

Val 2022

”Det blev inte alls den framgång vi alla hade jobbat så hårt för och hoppats så mycket på. Vår energiska valspurt tog oss inte fram till det historiskt fina valresultat vi lyckades med 2018. Tvärtom så minskade vår andel av rösterna i alla riksdagsvalkretsar och i en stor del av alla kommuner och regioner” skriver de och fortsätter:

”Redan på fredag kommer vår partistyrelse att ha en grundlig diskussion och tillsätta en valanalysgrupp som på djupet kommer att lyssna in och föreslå förändringar framåt.”

Avgångskrav från Öland

Med anledning av valresultatet hörs nu kritiska röster internt i partiet – mot ledningen och Annie Lööf.

På tisdagen sa C-ordföranden i Borgholm till SvD att han anser att Annie Lööf bör avgå före nästa val.

– Jag har förtroende för Annie, men tror att vi till nästa val måste ha en ny partiledare, säger han till tidningen.

”Gått troll i positionerna”

Avgångskravet får dock inte medhåll av Gunnar Selberg, kretsordförande för Centerpartiet i Kiruna. Han är samtidigt kritisk till partiets vägval.

– Jag tror att vår kompass börjat snurra vilt och styrs av något annat än vår egen ideologi, säger han till SVT Nyheter.

Åt vilket håll ska kompassen stå?

– Den ska peka i en liberal riktning, där vi står för mångfald, drivkraften som små entreprenörer och det decentraliserade samhället. Det tror jag Annie tror på också, jag tvivlar inte en stund på hennes och partiledningens ideologi.

– Men jag tror det gått troll i positionerna tack vare Sverigedemokraterna, kompassen styrs inte längre av vår ideologi utan vi förhåller oss till vart SD står.

Tänker du på i vilket regeringsammanhang ni har hamnat?

– Ja, bland annat det. Jag tycker vi borde ha varit pragmatiska och inte tagit position innan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Zander, ordförande för Centerpartiet i Borgholm, vill se Annie Lööfs avgång innan nästa val. Foto: TT, Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet