Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
C backar och SD ökar är trenden i landsbygdskommuner – hör SD-toppen i Färgelanda om valresultatet: ”Lyckats profilera oss”. Foto: Elin Schwartz/SVT

SD tar över Centerpartiets starka fästen

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna går starkt framåt i landsbygdskommuner, samtidigt som Centerpartiet tappar i sina traditionellt starka fästen. SVT har besökt Färgelanda, där SD ser ut att bli överlägset största parti med över 30 procent av rösterna.

C tappar på landsbygden där SD går fram starkt – hör politiker i Färgelanda om väljartrenden.

I 36 av landets 55 landsbygdskommuner backar Centerpartiet – samtidigt som Sverigedemokraterna ökar i samma kommuner. Det visar SVT:s genomgång av det preliminära valresultatet i kommunvalet.

Valet 2022 Väst

I dalsländska Färgelanda har C länge varit ett av de största partierna i fullmäktige. Där fick de 31 procent av röster i kommunvalet 2018, i årets val backar de till 18 procent, enligt det preliminära resultatet. Samtidigt växer sig SD starka och går från 22,5 procent till nära 35 procent.

Trend i flera kommuner

Trenden syns runt om i landet, inte bara i de kommuner som räknas som landsbygdskommuner. I Halland backar Centerpartiet i länets alla sex kommuner – medan Sverigedemokraterna ökar. Varför man tappat kan toppnamnet i Färgelanda Västra Götaland, inte svara på.

– Vi måste analysera. Det är landsbygdsfrågorna där väljarna tycker andra partier har bättre politik. Jag kan inte säga vad vi skulle gjort på annat sätt, säger kommunstyrelsen ordförande i Färgelanda Ann Blomberg (C).

Ordförande och gruppledare i Sverigedemokraterna i Färgelanda, Jörgen Andersson, är inte förvånad över valresultatet.

– Det är en allmän trend. De andra partierna har misslyckats och vi har kommit fram bättre med vår politik, säger han.

Väljarna om C-tappet

I Färgelanda centrum träffar SVT flera personer som har egna teorier om varför Centerpartiet backar på landsbygden.

– Jag tycker inte att Centerpartiet är det där landsbygdspartiet som det har varit förut, säger Jimmy Johannesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet