Petrit Elezi beskriver hur taxibolagen i Blekinge upplever tuffa tider. Hör mer i klippet om hur han själv lyckats minska den ekonomiska förlusten något. Foto: SVT/Jennifer Alm

Coronakrisen hotar taxibolagen: ”Förlorat 90 procent av körningarna”

Publicerad

Coronakrisen slår hårt mot taxibolagen i Blekinge.
Taxichauffören Petrit Elezi har förlorat upp emot 90 procent av sina tidigare körningar. Men genom att bredda sin verksamhet har han lyckats minska de ekonomiska förlusterna.

Petrit Elezi driver Trossö Taxi i Karlskrona. Efter coronavirusets utbrott har han fått ställa av två bilar och säga upp två anställda.

– Så nu är det bara jag som kör, och en timanställd på helgerna. Tidigare hade vi mycket körningar till flyget, men nu är det mest på helger och kvällar vi har kunder, säger han.

Hittat sätt att rädda ekonomin

Petrit Elezi beskriver hur flera kollegor i branschen kämpar för att hålla verksamheten igång. Själv har han hittat ett sätt att motverka delar av de ekonomiska förlusterna – genom utkörning av matkassar och restaurangmat.

Utkörningen är ett samarbete med en lokal matvarubutik och en restaurang, samt Elbilslandet Syd, ett projekt för fossilfria transporter som drivs av Region Skåne.

– Som det ser ut nu har vi förlorat ungefär hälften av våra resor. Men hade vi inte kört ut matkassar hade det garanterat handlat om 80-90 procent, säger Petrit Elezi.

”Handlar om att hålla sig flytande”

SVT Nyheter Blekinge har pratat med flera taxibolag i både östra och västra Blekinge, som alla bekräftar att coronaviruset har slagit hårt mot verksamheten.

Salar Moradzda driver Mörrumstaxi. Hans körningar har minskat med 80 procent.

– Eftersom jag inte har växelavgift klarar jag mig, men det är väldigt tufft ekonomiskt. I vanliga fall brukar jag ha en del längre körningar till Kastrup och Kallinge, men nu efterfrågas bara lokala körningar, säger han.

Även Karlshamns Taxi har drabbats hårt av det minskade resandet till flygplatserna.

– Nu handlar det om att hålla sig flyttade tills det här är över. Vi försöker att minimera våra kostnader, exempelvis genom att pausa amortering på våra bilar, säger ordförande Fredrik Svensson.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet