Foto: TT/CDC

Coronalabb öppnar i dag – ger blekingar snabbare svar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag kan prover från patienter i Blekinge som misstänks ha det nya coronaviruset analyseras snabbare. Det innebär att svarstiden kan halveras – från två dagar ner till en dag.

Nu kan klinisk mikrobiologi Kronoberg/Blekinge analysera coronaprover. Tidigare har proverna från Blekinge skickats till Lund för analys, något som har gjort att provsvaren tagit tid. Nu kommer provsvaren att ta ett dygn i jämförelse med de två dygn det tidigare tagit.

– Svarstiden kommer att bli lika snabb oavsett om du kommer från Kronoberg eller Blekinge, säger Oskar Ekelund, verksamhetschef på klinisk mikrobiologi.

Corona i Blekinge

Laboratoriet kommer att finnas i Växjö.

– Vi tror oss i ett första skede ha kapacitet för uppemot 48 prover per dag, säger Oskar Ekelund, verksamhetschef på klinisk mikrobiologi.

Det finns i dag över 620 bekräftade fall av coronaviruset i Sverige, varav sex fall har konstaterats i Blekinge. Under tisdagen höjde Folkhälsomyndigheten risknivån till den högsta, alltså att risken för spridning i Sverige är mycket hög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet