I hovrätten dömdes både mannen och kvinnan för att ha orsakat den åttaåriga flickans död. Foto: TT/SVT

Så lever Yaras mördare i fängelset idag

Uppdaterad
Publicerad

De båda dömdes för mord på åttaåriga Yara. Morbrodern och frun skyllde på varandra – men slutligen fick de båda fängelsestraff. Kvinnans tid i fängelset har kantats av flera varningar efter bland annat hot och våld mot fängelsepersonal.

Kastat stolar på fångvaktare, kallat fängelsepersonal för psykopater och anmält Kriminalvården efter att hon placerats i isoleringscell. Den kvinnliga mördarens CV innanför murarna har hittills hunnit bli långt.

Den då 31-åriga kvinnan dömdes till livstids fängelse för mordet på åttaåriga Yara i Karlskrona 2014. Hon dömdes mot sitt nekande och har sedan hon satts i fängelset hamnat i upprepade bråk och konflikter med fängelsepersonal – och fått otaliga varningar.

Straffet skärptes i hovrätten

Både Yaras morbror och hans fru greps kort efter att flickan hittats misstänkta för att ha orsakat hennes död. I tingsrätten dömdes däremot den då 32-årige morbrodern endast för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Han fick då sex års fängelse.

Enligt tingsrätten var han medveten om att flickan utsattes för livsfarligt våld från kvinnan, men utan att ingripa – vilket var skälen för domen.

Men denna överklagades till hovrätten som gjorde bedömningen att döma både mordbrodern och frun för dådet. I hovrätten skärptes straffet mot mannen till 14 års fängelse. Och likt hustrun dömdes också han för mord eftersom i egenskap av förmyndare inte ingrep mot kvinnan.

Kastade stol på fångvaktare

Både kvinnan och mannen är placerade på högsäkerhetsavdelningar. För kvinnan har tiden i fängelset kantats av en hel del varningar.

En varning tilldelades kvinnan efter att hon fått ett raseriutbrott, då hon tvingats lämna tillbaka en stereosladd – fångvaktaren hade påpekat att hon spelat musik med en utmärkande hög ljudnivå. ”Musiken är en del i min terapi” hade kvinnan hävdat och fått ett utbrott och kastat en stol som träffat en av fängelsevakterna.

Kvinnans beteende i fängelset har flera gånger lett till att hon placerats i isoleringscell – något som då gjort att hon själv anmält Kriminalvården till JO, Justitieombudsmannen.

Både sitter på högsäkerhetsavdelning

Efter att kvinnan suttit i fängelset en kortare tid blev hon förflyttad till rättpsykiatriska regionkliniken i Växjö, efter att det gjorts en bedömning att hennes psykiska hälsa försämrats.

Men det dröjde inte länge innan kvinnan åter flyttades tillbaka till fängelset, då det inte fungerade att ha henne kvar på rättpsyk – där gjorde man nämligen bedömningen att det fanns en för hög risk att kvinnan skulle använda sig av hot och våld mot andra intagna eller missköta sig på annat sätt.

Kvinnan är dömd till livstids fängelse och befinner sig på kvinnofängelset Hinseberg. Även mannen bedöms ha hög risk att använda våld mot andra och även mot sig själv. Han har därför placerats på Tidaholmsanstalten, vilket är en anstalt med högsta säkerhetsklass.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet