Åklagare Lena-Marie Bergström räknar med att istället väcka åtal den 10 januari. Foto: SVT

Planerat mordåtal skjuts fram – tidspress hos länets åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Nio månader har snart gått sedan 23-åriga Herman Nilica hittades död i ett parkeringsgarage i centrala Karlshamn.

Trots att mordvapen och vittnen saknas skulle åklagare Lena-Marie Bergström väcka åtal i dag.

Nu blir det i stället först i nästa vecka.

Åtal planeras nu i stället den 10 januari.

– Det handlar inte om att någon ny bevisning tillkommit i ärendet. Anledningen är att jag har varit tvungen att ta mig an ett annat mål, och därför inte hunnit med att förbereda inför åtalet, förklarar åklagare Lena-Marie Bergström.

Beslutet har med tidsbrist att göra:

– Med ledigheter och annat fick jag hoppa in och ta en anhållen för människosmuggling. Då räckte tiden inte till.

Misstänkt greps i Lund

Det var den 13 april förra året som polis och ambulans larmades till affärshuset Riggens parkeringsgarage i Karlshamn.

Den som larmade var Herman Nilica, men när polisen kom till platsen var han redan avliden. Ett skott hade punkterats hans lunga och han hade tappat stora mängder blod.

En man i 20-årsåldern greps senare samma kväll på tågstationen i Lund, misstänkt för mordet, och har suttit häktad sedan mitten av april.

Drogrelaterad uppgörelse

Bakgrunden till dödsskjutningen antogs först vara en drogrelaterad uppgörelse, men utredningen visade senare att upptakten till mötet rörde en konflikt om en gemensam kvinnlig bekant.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare berättat att Herman Nilica var fast i ett missbruk av Oxycontin.

Enligt åklagaren hade de båda männen stämt möte i garaget, dit båda kom beväpnade. Herman Nilica med en machete-kniv och ett tillhygge, och den misstänkte mannen med ett skjutvapen.

Ett vapen som är intressant i utredningen hittades i samband med en annan insats, men analysen vid Nationellt forensiskt centrum (NFC) ska inte vara klar än.

Nekar till brott

Bergström har tidigare sagt till SVT Nyheter Blekinge att det sammantaget finns tillräckligt med bevis för att åtala den misstänkte mannen.

– Bevisläget totalt sett är gott, det är min bedömning. Det finns inga vittnen till själva gärningen, men det finns andra vittnesmål som styrker vad som har hänt och som gör att den misstänkte är fortsatt häktad på sannolika skäl.

Den misstänkta mannen medger att han varit på platsen, men menar att offret först gick till attack – och nekar till brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gerold och Maria Nilica kämpade i flera år för att hjälpa sonen Herman, 23, ifrån sitt oxycontin-missbruk. I april 2022 sköts han till döds i ett parkeringshus i centrala Karlshamn. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.