Emilie Pilthammar ersätts tillfälligt av Arne Bogren. Foto: SVT/Sölvesborgs kommun

Efter avhoppen – han tar över efter Pilthammar

Publicerad

Efter Emilie Pilthammars politiska sorti kliver partivännen Arne Bogren in som ny gruppledare för Moderaterna i Sölvesborg. Parallellt tvingas partiet nu ta fram permanenta ersättare efter helgens skandal.

Bara månader efter valet tvingas Moderaterna i Sölvesborg till flera interna rockader sedan partiets två toppnamn Emilie Pilthammar och Niklas Joelsson under måndagskvällen valt att lämna politiken.

Bakgrunden är den simulerade gruppsexbild som duon – tillsammans med SD-politikern Peter Thyrén – publicerade i sociala medier, som ett försök till ett ironiskt inlägg i debatten om sexuella trakasserier.

Avhoppen tvingade Moderaterna i Sölvesborg att snabbt agera.

– En gruppledare måste finnas på plats så därför går Arne Bogren från i dag in som tillfällig ersättare för Emilie Pilthammar. I Niklas Joelssons fall ersätts han som ordförande i barn- och utbildningsnämnden tills vidare av Benny Karlsson (SD), säger Moderaternas ordförande i Sölvesborg, Paul Andersson.

Påverkar inte samarbetet

Andersson har haft hektiska dygn sedan den kritiserade bilden fick spridning.

Händelsen beskriver han som ”chockerande”.

– Någonting har ju gått fullständigt snett här. De har gjort bort sig och förtroendet är skadat, åtminstone i det korta perspektivet, säger han, och förklarar att valberedningen nu måste kallas samman.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Paul Andersson om avhoppen: ”Har knappt hunnit smälta det” Foto: SVT/Stina Sandström

Permanenta ersättare till de två avhopparna kan dröja.

Andersson tror emellertid inte att skandalen får några djupare politiska följder och menar att samarbetet i det så kallade Samstyret med M, SD, KD och det lokala SoL-partiet inte påverkas.

– Vi har ett bra samarbete och vi har agerat snabbt. Jag är övertygad om att vi kan fortsätta att styra tillsammans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot toppmoderat

Mer i ämnet