Herman Afzelius är ordförande för PFAS-föreningen. Foto: SVT

Efter fyra års kamp – snart startar omfattande PFAS-rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Potentiellt giftiga PFAS-ämnen läckte ut i dricksvattnet i Kallinge, och har lett till förhöjda värden hos flera av ortens invånare.

Efter en över fyra år lång process inleds snart rättegången mellan de drabbade i PFAS-föreningen och Ronneby kommun.

– Det är så jäkla skönt, säger ordförande Herman Afzelius.

Det rättsliga efterspelet efter PFAS-skandalen har pågått i drygt fyra år. I juli 2016 lämnade de drabbade i PFAS-föreningen in en stämningsansökan mot det kommunala bolaget Miljöteknik, och om en månad möts till sist parterna i rätten.

– Det är så jäkla skönt. Det är fyra år som har runnit förbi, utan att vi fortfarande har kunnat få några svar på frågorna. Nu är det de här nio dagarna, sen kommer ett beslut fattas, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

Vattenskandalen i Kallinge

Börjar i september

Runt 160 Kallingebor står som målsägande i den civilrättsliga rättegången, som kommer att avgöra om kommunen har något skadeståndsansvar gentemot de drabbade.

– Skulle tingsrätten komma fram till det inleds förhandlingar om hur skadeståndet ska utformas.

Huvudförhandlingarna inleds den 10 september och pågår under tio dagar.

PFAS-skandalen i Kallinge

  • I december 2013 upptäckte Ronneby kommun att potentiellt giftiga PFAS-ämnen (poly- och perfluorerade alkylsyror) läckt ut i Kallinges dricksvatten från Försvarsmaktens brandövningsplats på flygbasen F17.
  • Efter provtagningar konstaterades flera kallingebor ha förhöjda värden av PFAS i blodet.
  • Drygt 170 kallingebor gick 2015 ihop och startade PFAS-föreningen, med syfte att utkräva ansvar för skandalen. I juli 2016 lämnades en stämningsansökan mot Ronneby kommun in till Blekinge tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet