Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Emelie Tour Sohlin och Ville Lilja sett fram emot mest med att komma tillbaka till Torgbacken. Foto: Mathea Jakobsson/SVT

Efter mögelproblem och giftlarm: Barnen tillbaka på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Turerna har varit många för barn och personal på Torgbackens förskola i Karlskrona. Efter flera år av problem med mögel och fukt i lokalerna kom larm om gifter på utegården.

Men nu är verksamheten återigen igång i förskolan.

– Jag har saknat detta dagiset, säger femårige Ville Lilja innan han springer iväg bort till rutschkanan.

Redan i torsdags gick flyttlasset, och pedagoger har jobbat hårt under helgen för att färdigställa rummen på Torgbackens förskola. 

Renoveringen beror på de stora mögelproblem förskolan haft – vilket SVT Nyheter Blekinge avslöjade 2016. Mögelproblemet orsakade allergiliknande besvär hos personalen i flera år, innan Karlskrona kommun beslutade att flytta verksamheten i november 2019.

– Det har funnits en oro men jag tycker att den har lagt sig nu. Det har varit en lång process men det känns verkligen som att man har åtgärdat allt så det känns bra, säger rektor Anne Mattisson Ferm.

Larm om bly och kvicksilver

Mögelproblem är dock inte det enda som drabbat Torgbackens förskola. I september 2020 kom larmet om att för höga halter av bly och kvicksilver hittats i marken vid skolans lekytor.

Karlskrona kommun gav ett externt företag i uppdrag att göra en riskbedömning av giftupptäckterna, som slog fast att varken barn eller personal kom i kontakt med den förorenade jorden – och gav klartecken för inflytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fukt och mögel på Torgbackens förskola

Mer i ämnet