Det är oklart när, hur och för hur mycket pengar Ronneby gamla soptipp ska saneras. ”Det är dåligt att de inte gjort något innan”, säger Sven-Erik Bergqvist, som bor på intilliggande Axvägen. Foto: SVT

Efter giftlarmet: Oklart när hälsofarliga tomter kan saneras

Publicerad

Markundersökningen som blev klar under sommaren visar att två av villatomterna på Axvägen i Ronneby har för höga halter av de farliga ämnena kolväten och metaller. Men det är oklart med både kostnad och tidplan för sanering.

Det var i våras som Ronneby kommun upptäckte föroreningar i villaområdet på Axvägen bredvid Ronneby gamla soptipp, som användes mellan 1920 och 1935. Upptäckten handlade om förhöjda halter av metallerna barium, bly, kadmium, kvicksilver och zink samt de cancerframkallande ämnena polycykliska aromatiska kolväten (PAH).

Upptäckten skapade oro bland de boende i området. Några av villaägarna har bott i området i över 30 år, men det var inte många som visste att de bor granne med Ågårdens nedlagda deponi.

Två förgiftade tomter

Efter upptäckten gjordes en kompletterande miljöteknisk markundersökning i området. Resultatet visar att två av de åtta undersökta tomterna, har för höga halter av metaller och kolväten.

På de två tomterna är föroreningarna på en sådan nivå att: ”...det föreligger en risk för människors hälsa och miljö.”, som det står i rapporten.

– Det är dåligt att de inte gjort något innan, säger Sven-Erik Bergqvist, som bor i området.

”Lättnad för oss”

De senaste proverna, som blev klara under sommaren, visar att hans tomt inte är en av de två drabbade villatomterna.

– Det är en lättnad för oss, säger Sven-Erik Bergqvist.

Giftig soptipp

Nu utreds om det är stat eller kommun som ska stå för saneringen av den gamla soptippen och de förgiftade villatomterna.

– Vi utreder ansvarsfördelning och juridiska aspekter, säger Ida Schyberg, projektchef på Ronneby miljö och teknik.

Det är dock oklart vilken metod som ska användas för att sanera, när det ska göras eller hur mycket det kommer att kosta.

– Vi kommer försöka hantera detta skyndsamt, säger Ida Schyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.