Charlotte Sparrenbom är lektor i geologi vid Lunds universitet och forskar om grundvatten och föroreningar i marken. Foto: SVT och Peter Kroon

Tre frågor till: Forskaren om giftiga tomter i Ronneby

Publicerad

Vilka gifter handlar det om? Går det att rena marken? Vem är ansvarig för att betala? Experten Charlotte Sparrenbom svarar på frågor om de giftiga tomterna i Ronneby.

I villaområdet på Axvägen, bredvid Ronneby gamla soptipp som användes mellan 1920 och 1935, finns farliga ämnen i marken. Det handlar om metallerna barium, bly, kadmium, kvicksilver och zink samt polycykliska aromatiska kolväten (PAH).

– Det stora problemet med de här gamla soptipparna är att det kastats allt möjligt. Det blir en cocktail av ämnen. PAH är cancerframkallande. Zink är farligt för vattenlevande organismer. Kadmium och bly är giftiga, säger Charlotte Sparrenbom, lektor i geologi vid Lunds universitet som forskar om grundvatten och föroreningar i marken.

I klippet ovan svarar hon på tre frågor om de giftiga villatomterna i Ronneby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.