Pressträff med det nya styret i Sölvesborg. Från vänster Ulf Svensson (C), Daniel Berg (S) Birgit Birgersson Brorsson (S), Kith Mårtensson (M), Bengt-Åke Karlossn (M) och Anders Jönsson Sölvesborg- och Listerpartiet. Foto: Magnus Lejhall / TT

Efter hatstormen: Val till kommunstyrelse tidigareläggs i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Det tillträdande styret i Sölvesborg meddelar nu att de har valt att tidigarelägga valet av ny kommunstyrelse, på grund av den hatstorm som drabbat partiernas företrädare.

– Det sänder en signal till de som utmanar demokratin att de inte kommer att vinna, säger Kith Mårtensson (M), i ett pressmeddelande.

Det var på en presskonferens i oktober som Moderaterna meddelade att de lämnar Samstyret och tar över styret i Sölvesborg tillsammans med Socialdemokraterna istället. Beskedet väckte enorm kritik, och främst Moderaternas gruppledare Kith Mårtensson fick ta emot mycket hot och hat från besvikna väljare.

Efter hot och hat

Därför väljer det tillträdande styret nu att tidigarelägga valet av kommunstyrelse till 28 november, istället för den 16 december.

– Det är vår förhoppning att det kommer att lugna ner sig med drev av hot och hat när vi har tagit detta valet. Det som några politiker blir utsatta för är ett hot emot demokratin och är något som vi aldrig kan acceptera, säger Birgit Birgersson Brorsson (S), i ett pressmeddelande.

Styret kommer ta över efter årsskiftet.

– Att vi gör valet av kommunstyrelse tidigare än tänkt ger en ro till oss och sänder en signal till de som utmanar demokratin att de inte kommer att vinna. Vi står fast vid detta nya styre för Sölvesborg och är övertygade om att det kommer att bli bra för Sölvesborg och dess invånare, säger Kith Mårtensson (M), i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.