Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan om offentlig ursäkt skickas till tjänstemännen Foto: SVT

Efter kritiken i SVT – kommunen öppnar för ursäkt till rektorns familj

Uppdaterad
Publicerad

Först var beskedet nej till en offentlig ursäkt.

Men i dag beslutade en enig kommunstyrelse i Karlskrona att istället skicka det känsliga ärendet med den tidigare rektorn Johan Johanssons familj till tjänstemännen.

Uppdraget att lösa frågan hamnar hos kommundirektören.

Beslutet till formulering föranleddes av en intensiv politisk debatt efter att SVT i går publicerat en uppmärksammad intervju med Johan Johanssons dotter. Dottern krävde då att kommunen – efter år av betänketid – slutligen skulle besluta om en offentlig ursäkt till rektorns familj för den behandling Johansson av sin arbetsgivare utsattes för efter mordet på den åttaåriga flickan Yara 2014.

Den dåvarande kommunledningens beslut att på felaktiga grunder stänga av Johansson orsakade akut psykiskt ohälsa hos rektorn och ledde senare fram till en självförvållad bilolycka. Skadorna han ådrog sig i kraschen klassades senare som en arbetsskada.

Enig kommunstyrelse

Trots att det liggande förslaget till beslut var att ingen ursäkt skulle ges till rektorn och hans familj, beslutade politikerna i kommunstyrelsen i dag att istället skicka över frågan till kommundirektören.

Kommundirektör Anette Sturesson får nu i uppdrag att ”hantera och avsluta” ärendet.

– Det här är ett personalärende som ska hanteras i förvaltningsorganisationen. Kommundirektören har fullt mandat att hantera och avsluta ärendet. Utöver det diskuterar vi inte enskilda personalärenden i media utifrån integritetsprincipen, säger Sandra Bizzozero (S).

Så på ren svenska – får de en offentlig ursäkt eller inte?

– Som jag sa har en enig kommunstyrelse besvarat medborgarförslaget, och vi är helt överens om att inte hantera enskilda personalärenden i media. De hanteras inom förvaltningsorganisationen.

Försiktigt positiv

En enig kommunstyrelse ställde sig bakom förslaget, som behandlades som svar på ett medborgarförslag författat av stödföreningen för rektorn.

– Jag har tvivlat länge, men nu känner jag mig försiktigt positiv, säger Pelle Nordensson (KD), som hela tiden varit tydlig med att kommunen bör be rektorns familj om ursäkt och dessutom bidra till rektorns rehabilitering. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet