Yvonne Andréasson har utsett som kandidat till ny ordförande i Socialdemokraterna i Olofström. Foto: TT/Privat

Efter S-konflikten i Olofström – hon är redo att ena partiet

Uppdaterad
Publicerad

Yvonne Andréasson har utsetts som kandidat till ordförandeposten i Socialdemokraterna i Olofström. Om hon väljs på lördag är hon reda att arbeta för att ena det splittrade partiet efter flera långdragna konflikter.
– Jag tror alla är taggade på att lägga det bakom oss, säger hon.

Efter en långvarig konflikt som splittrat Socialdemokraterna i Olofström meddelade Jan Björkman i januari i år att han inte ställer upp för omval till arbetarekommunens ordförande. Han uppgav hälsoskäl som den avgörande orsaken.

Tanken var att en ny ordförande skulle utses i mars – men på grund av coronaviruset fick det avgörande mötet att skjutas fram.

Nu på lördag ska årsmötet hållas och valberedningen har utsett en kandidat till att leda och ena partiet. Det är Yvonne Andréasson som varit andre vice ordförande i arbetarekommunen.

– Jag är mycket tacksam och ärofull att få ett sådant fint uppdrag. Det är en grannlaga uppgift att försöka ena partiet men det tror jag inte är någon omöjlighet, säger Yvonne Andréasson.

”Är mycket taggad”

Att årsmötet sköts fram ser Yvonne Andréasson positivt på nu – då ytterligare ett S-bråk blossade upp i somras. Det handlade om att Olofströmhus godkände att köpa gästgiveriet i Jämshög utan att det godkändes av kommunsstyrelsen, något som slutade med att Kaj Joelsson (S) avsattes som ordförande i Olofströmhus.

– Jag tror att alla är taggade för att lämna det här bakom sig och gå vidare. Vi ska göra allt vad vi kan för att det ska bli så bra som möjligt för att vi nu kan ägna oss åt politiken och ha roligt i partiet. Jag är mycket taggad på det här, säger Yvonne Andréasson.

Efter alla dessa strider, hur ska du göra för att ena partiet?

Vi har tänkt att vi ska ha en två-dagars utbildning för styrelsen om förhållningssätt, arbetssätt och hur vi ska jobba framöver. Coronan har satt lite käppar i hjulet men vi hoppas att vi kan dra igång det i höst, säger Yvonne Andréasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-bråket i Olofström

Mer i ämnet