Blekingesjukhuset öppnar nu samtliga operationsavdelningar igen. Foto: TT

Efter operationsstoppet: Nu öppnar alla avdelningar igen

Uppdaterad
Publicerad

Blekingesjukhuset öppnar nu upp den planerade operationsverksamheten som varit stängd sedan i mitten av mars.

– Det innebär att vi nu kan operera på samtliga operationsavdelningar vid sjukhuset, säger Birgitta Friberg, hälso- och sjukvårdschef i region Blekinge.

I mitten av mars tvingades Blekingesjukhuset att ställa in all planerad operationsverksamhet på grund av coronapandemin och på grund av brist på skyddsutrustning, operationsmaterial och läkemedel.

Nu öppnar Blekingesjukhuset alla operationsavdelningar igen. Detta innebär att alla aktuella patienter, även de över 70 år, kommer att kallas till operation enligt medicinsk prioritering och plats i väntelistan.

Corona i Blekinge

Fortfarande gäller rekommendationer om att hålla avstånd och att du ska hålla dig hemma om du har förkylningssymtom, säger Birgitta Friberg, hälso- och sjukvårdschef i Region Blekinge.

Långa operationsköer

Region Blekinge meddelar att Blekingesjukhuset har brist på sjuksköterskor på sjukhuset och att läget därför är osäkert inför hösten.

Klinikerna gör olika bedömningar av hur lång tid det kommer att ta innan de klarar vårdgarantimålet som är operation inom 90 dagar. Thoraxcentrum, ögonkliniken och infektions- och hudkliniken bedömer det som troligt att kunna klara vårdgarantimålet vid årets slut.

De andra klinikerna beräknar att det inte är möjligt att kunna nå vårdgarantimålet förrän tidigast sommaren 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet