Camilla Brunsberg (M) och Christopher Larsson (SD) har inspirerats av skånska Lomma och deras trygghetsvärdar. Foto: SVT

Efter Rödebyhändelsen: Oppositionen vill anställa trygghetsvärdar

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen i Karlskrona vill anställa kommunala trygghetsvärdar för att öka tryggheten på flera platser. Efter händelsen med flickan på skolgården i Rödeby rann bägaren över hos Camilla Brunsberg (M) som nu tillsammans med KD, SD och MP vill förändra samhällsbilden.

Det är första gången i kommunstyrelsen som M och KD tillsammans med SD och MP lägger fram ett gemensamt förslag som alla fyra partier skriver under på. Förslaget lyder att anställda åtta personer som ska fungera som trygghetsvärdar ute i kommunen.

Partierna har bland annat tröttnat på att det sker knarkhandel i Lyckeby och att slagsmålen går ner i åldrarna på flera skolor i Mellanstaden.

– Händelsen på Rödebyskolan var det som fick bägaren att rinna över. Så jag tänkte att det är nu om någon gång det är enkelt att samla oppositionen, säger Camilla Brunsberg (M), oppositionsråd.

Sverigedemokraternas gruppledare Christopher Larsson ser positivt på samarbetet.

– För att kunna få genomslag för vår politik och få förändring behöver vi gå samman och det känns väldigt bra. Det är ingen som tycker att det här är något dåligt, säger han.

Hämtat inspiration från Lomma

Modellen om trygghetsvärdar som presenteras i förslaget är inspirerat av hur man gjort i Lomma kommun. Hur de valt att göra där ser ut att fungera och med deras facit ska det vara enkelt för Karlskrona att snabbt komma igång på liknande sätt, menar Brunsberg (M).

Tanken är att de ska jobba för kommunen kvällar och nätter. De ska sedan slå larm om de ser eller hör något.

– De ska vara synliga i kommunen på offentliga miljöer och förebygga skadegörelse. De ska ge en lugnande effekt och vara ett komplement åt ordningsvakter och kunna svara på medborgares frågor, säger hon.

”Tror det är efterlängtat”

På kommunstyrelsens sammanträde nästa vecka lär förslaget med största sannolikhet att gå igenom då oppositionen är i majoritet. Därefter är det upp till tjänstemännen i kommunen att rekrytera och verkställa förslaget.

– Vi har finansierat för åtta stycken till att börja med, så får vi följa upp och se hur det funkar. Jag är stolt över det här förslaget och jag tror att det är efterlängtat. Jag ser fram emot att fatta detta beslut.

– Vi har råd med detta i kommunen och det hade varit bra för alla, säger Christopher Larsson (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.