Visa alla (2)

Länsstyrelsen utreder djurskötare efter granskning

Publicerad

Silverrävar visades olagligt och två omhändertagna silkesapor hamnade åter hos sin brottsdömde ägare.
Efter SVT:s granskning av Blekinge Exotiska Värld utreder länsstyrelsen hur tropikariets ansvariga hanterat sina djur.
Utredningen kan påverka framtidsplanerna på ett nytt tropikhus.

Att tropikariet Blekinge Exotiska Värld i Karlshamn, som drevs av Kristofer Karlsson och hans make, visat silverrävar för allmänheten var okänt för länsstyrelsen som nu har startat en utredning kring parets djurhållning.

– Vi ser allvarligt på det som framkommit i er granskning och jobbar aktivt med att se vilka åtgärder som behöver vidtas, säger Sandra Draaisma, länsveterinär vid länsstyrelsen Blekinge.

Foto: Privat

Har kvar djuren

Trots att Blekinge Exotiska Värld lades ner på grund av dålig ekonomi och skulder till tidigare anställda har paret framtida planer på ett nytt tropikhus i grannkommnen. De flesta av djuren som visats upp på tropikariet har paret kvar eftersom de äger dem själva.

Utredningen som nu görs av länsstyrelsen kan påverka parets framtidsplaner beroende på vad utredningen visar. Länsstyrelsen har exempelvis möjlighet att besluta om djurförbud och indragna tillstånd. Uppstår en misstanke om brott lämnas ärendet vidare till polisen.

Men vilken åtgärd som kan bli aktuell vill Sandra Draaisma i nuläget inte uttala sig om.

Kan bli av med silkesaporna

Sedan tidigare är Kristofer Karlsson dömd för brott mot djurskyddslagen för att olagligt ha haft två silkesapor i en lägenhet i Växjö. De omhändertagna aporna omplacerades till Blekinge Exotiska Värld som sedan togs över av Kristofer Karlssons make.

Även detta var okänt för länsstyrelsen Blekinge. 

Vad händer nu med silkesaporna?

– Jag hade ingen aning om det. Men de kommer att vara kvar på anläggningen, det har de godkännande till. Det är skillnad på tillstånd och godkännande, som vi kallar det, säger Sandra Draaisma.

Ägaren av Blekinge Exotiska Värld har själv har inte velat ställa upp på intervjuer utan har hänvisat SVT:s frågor till sin make och kompanjon Kristofer Karlsson. Han i sin tur har tidigare sagt att föreningen har haft alla tillstånd som behövs och att de hade tillstånd att visa silverrävarna i några dagar – något som enligt Jordbruksverket inte kan stämma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Mer i ämnet