Lageraffären i Blekinge har kantats av misslyckanden: ”Katastrof” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter tre år och miljonskadestånd: Regionen vill köpa en lagerbyggnad

Uppdaterad
Publicerad

Över tre år efter att Region Blekinge beslutade att skaffa ett nytt materiallager är frågan inte mycket närmre en lösning. Affären har kantats av juridiska snedsteg, misslyckade upphandlingar och miljonskadestånd. Nu siktar det politiska styret på en ny väg: att köpa en egen lagerbyggnad.

Premissen från början var enkel: sjukhusets nuvarande materiallager har blivit för litet för verksamheten, och därför ville de styrande i regionen ordna fram nya lokaler.

Men därefter gick det fel.

Tre år senare, hösten 2019, har regionen tvingats betala tre miljoner i skadestånd till en företagare, och de har stämts på ytterligare runt tolv miljoner kronor av ett annat företag. Två upphandlingar har fallerat – och vid E22:an i Nättraby står en nybyggd lagerlokal mestadels tom.

Samtidigt jobbar personalen vidare i det gamla och för trånga materiallagret på sjukhusområdet.

– Vi hade behövt ett nytt lager, helst imorgon. Vi kan inte ge den servicen vi skulle kunna ge till sjukhusen på grund av trångboddheten. Det är för många produkter på för liten yta, säger Magnus Jonsson, avdelningschef på materialdepån.

Magnus Jonsson är avdelningschef på sjukhusets materiallager. Foto: SVT

Vill köpa lagerlokal

Nu riktar regionstyret in sig på en ny väg – att köpa en egen lagerlokal.

– Vi provar alla möjligheter för att hitta en lämplig lokal, och nu är det egentligen bara ett köp som är kvar. Vi har försökt hyra två gånger och vi har inte lyckats få ihop det på något vis, säger Lars Karlsson (C), regionråd.

Ärendet kommer under onsdagen att lyftas i regionstyrelsen. Röstas det igenom kommer ett nytt upphandlingsförfarande att ta vid.

– Det här har skötts katastrofalt. Vi förespråkade att vi skulle köpa en lokal från början, men så blev det inte och här är vi nu. Nu är min största oro att upphandlingen inte formas efter vad som hade varit optimalt för oss långsiktigt, utan efter vad som finns tillgängligt att köpa, säger Björn T Nurhadi (SD).

”Mycket har gått fel”

Men att den kommande upphandlingen skulle kunna riktas mot exempelvis lagerlokalen i Nättraby tillbakavisas av regionstyret.

– Nej, det kan vi inte göra att vi riktar upphandlingen. Det gör vi naturligtvis inte. Det finns många olika objekt som kan vara intressanta, säger Lars Karlsson (C).

Den här affären har kallats ett ”fiasko”, tycker du det är rättvisande?

– Nej, det skulle jag inte vilja säga, det låter så dramatiskt. Sen är det mycket som har gått fel, men ett fiasko vill jag inte precis hålla med om att det är.

Under regionstyrelsens sammanträde beslutades att återremittera ärendet till serviceutskottet för vidare utredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Blekinges lageraffär

Mer i ämnet