Foto: Cecilia Jägenmark

”Ett vackert slut i allt det sorgliga”

Publicerad

Det dubbla dödsbeskedet från familjen Idoff har djupt berört landets dansbandskännare.
– Det starka familjebandet mellan far och son varade bokstavligt talat livet ut, säger experten Thomas Deutgen.

”En otroligt musikalisk familj med den beundransvärda styrkan att komma igen”. Så sammanfattar programledaren och dansbandsexperten Thomas Deutgen familjens Idoffs karriär.

– Det urprungliga Berth Idoffs var egentligen lite före min tid. Det jag i första hand tänker på när bandet kommer på tal är förstås den smäktande balladen ”Lycka för mig” som Conny Nilsson och Lotta Engberg framförde i filmen Black Jack. Den har nog många svenskar på näthinnan, säger han.

Cirkeln slöts

Att Marcus Idoffson väckte nytt liv i bandet under 2000-talet och att Berth Idoff gjorde comeback på scenerna imponerar på Thomas Deutgen.

– Cirkeln blev sluten på något sätt. Det fanns en värme och en gemenskap och oerhört starka familjeband. På det sättet blev det också ett vackert slut i allt det sorgliga. Det gjorde mig väldigt berörd, säger han.

Dansbandsjournalisten Roland Andersson i Karlskrona har på nära håll följt familjens musikaliska karriärer.

– När vi träffades slogs jag av den positiva anda som fanns runt dem. Trots Marcus svåra sjukdom jobbade han hårt med att etablera det nya Berth Idoffs, även om förutsättningarna för dansband hade förändrats från när Berth höll igång bandet. Det fanns hela tiden en imponerande livsglädje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Så minns vi Berth Idoffs

Mer i ämnet