Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eva Lindell-Frantz, docent i civilrätt vid Lunds universitet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Juridisk expert överraskad av PFAS-domen: ”Blotta risken för sjukdom utgör personskada”

Uppdaterad
Publicerad

Domen i den uppmärksammade PFAS-rättegången överraskade docenten Eva Lindell-Frantz. Hon tror att målet kan komma att drivas vidare från tingsrätten till hovrätten.

Under tisdagen kom domen i rättegången kring målet som drivits av PFAS-föreningen. Blekinge tingsrätt gav föreningen rätt efter deras stämning mot det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik.

Domen påverkar över 160 personer från PFAS-föreningen i Kallinge som varit kärande i målet efter att domstolen funnit det kommunala bolaget skyldigt till att ha orsakat personskador.

Ny tolkning av personskada

Eva Lindell-Frantz som är docent i civilrätt vid Lunds universitets juridiska institution har följt rättegången och blev överraskad av utfallet.

– Det man kommit fram till är att blotta risken för man ska kunna bli sjuk i framtiden utgör en personskada. Domstolen säger själv i sina domskäl att det är någonting som aldrig tidigare har kommenterats i lagarbeten, i lagtext eller i något tidigare rättsfall, säger hon.

Domen kan överklagas

Enligt henne är detta en unik dom och det har tidigare inte funnits många liknande fall där domstolen fått ta ställning till om risken för framtida sjukdom ska betraktas som en personskada. Samtidigt kan fallet få prejudicerande följder och hon utesluter inte en överklagan till hovrätten.

– Det är svårt att uttala sig om, men jag är ganska övertygad att om parterna vill driva detta till Högsta domstolen kommer de säkert att få ett prövningstillstånd. Så detta är helt klart en prejudikatfråga, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet