Anders Christensson, regionalt skyddsombud på fackförbundet vision är orolig för personalen i pastoratet Karlskrona-Aspö. Foto: SVT/TT

Facket om ledningens agerande: ”Det är skrämmande”

Publicerad

Situationen i pastoratet Karlskrona-Aspö har förvärrats, det menar fackförbundet Visions regionala skyddsombud Anders Christensson, som är orolig för personalen.

– De mår skit. I alla fall många av mina medlemmar. Ledningen verkar inte bry sig om hur de mår. Det är skrämmande, säger han.

Utlåtandet i den externa utredningen som gjorts av arbetsmiljön i pastoratet Karlskrona-Aspö, var ingen överraskning för fackförbundet Vision. Att förtroendet är lågt för ledningen och kyrkorådet, och att en tystnadskultur omger arbetsplatsen har medlemmarna signalerat om tidigare. Det har även uppmärksammats i en tidigare enkätundersökning och i SVT:s granskning av personalflykten från pastoratet. 

– Det stämmer att det är en tystnadskultur. Man vågar inte prata med ledningen och chefen om saker och ting, säger Anders Christensson.

Krisen i Karlskronakyrkan

”Vill ha förtydliganden”

Kyrkans arbetsutskott har efter att ha sett resultatet av utredningen beslutat att ett arbetsmiljöarbete ska sättas igång. I protokollet från deras sammanträde kan utläsas att grupper ska skapas inom kyrkans olika avdelningar, där de ska arbeta med frågor som rör arbetsmiljön. Anders Christensson tycker att det är bra att ledningen har kommit med ett förslag men att det ännu är oklart hur arbetet ska läggas upp.

– Jag har haft en del synpunkter. Jag vill ha förtydliganden och tycker man har glömt vissa saker. Ledningen har svarat att de gärna svarar på mina frågor, men efter semestern, säger han.

– Personal ska tillfrågas att vara med i arbetsmiljögrupper och där anser jag att det är väldigt viktigt att personalen får välja vilka som ska vara med.

Vad krävs för en förändring?

– Det krävs att kyrkorådet börjar tänka på personalen och ser till deras bästa i de här frågorna. Det är där det yttersta ansvaret för arbetsmiljön ligger, säger Anders Christensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet