Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hemlig rapport avslöjar: Krisen i kyrkan förvärrad Foto: SVT

Hemlig rapport avslöjar: Krisen i kyrkan förvärrad

Publicerad

Personalen har tappat förtroendet för ledningen, tystnadskultur breder ut sig och styrningen av organisationen fungerar inte. Det bekräftar ytterligare en utredning om arbetsmiljön i pastoratet Karlskrona-Aspö.

Under våren har SVT Nyheter Blekinge i flera reportage berättat om personalflykt och allvarliga arbetsmiljöproblem inom pastoratet Karlskrona-Aspö. Under sju år lämnade 47 anställda och nära hälften gjorde det av arbetsmiljöskäl. Anställda vittnade om kränkande kommentarer från ledningen, otydlig arbetsledning och arbetsuppgifter som flyttas runt. Problemen bekräftades också av en arbetsmiljöenkät som kyrkan gjort bland anställda.

En av huvudorsakerna till den dåliga arbetsmiljön uppges vara kärleksrelationen mellan kyrkoherden Pamela Garpefors och kanslichefen Per Gustafsson som blev offentlig för drygt ett år sedan. Relationen skapade en osäkerhet bland personalen som inte visste vem man skulle vända sig till och som tyckte att det blev problematiskt att två av cheferna i högsta ledningen hade ett förhållande.

Extern utredning av arbetsmiljön

Efter SVT:s granskning av personalflykten från kyrkan beslutade ledningen tillsammans med fackförbunden att en extern utredning av arbetsmiljön skulle göras – i resultatet bekräftas bilden en tredje gång, av en arbetsplats med allvarliga arbetsmiljöproblem.

SVT har tagit del av den ännu hemliga rapporten som visar hur personal i hela organisationen har tappat förtroendet för ledningen. Den bekräftar även att relationen mellan kyrkoherden Pamela Garpefors och kanslichefen Per Gustafsson har påverkat arbetsmiljön negativt. Rapporten, som kyrkans ledning betraktar som arbetsmaterial och därför inte lämnar ut, förstärker också bilden av att arbetsplatsen omges av en tystnadskultur. Det framgår att konflikter förvärrats och hanterats dåligt eller inte alls och slutsatsen är att ”alla verkar må mer eller mindre dåligt.”

”Tappat lojaliteten”

Henrik Lindén som tillfälligt har tagit över uppdraget som kontraktsprost har tagit del av resultatet av den nya rapporten.

– Den är ju inte vetenskaplig, men den ger ändå en tydlig signal om att det saknas förtroende för hur verksamheten har styrts. Den naturliga slutsatsen är att det måste till förändringar, säger Henrik Lindén.

– Det är som är mest allvarligt med situationen i Karlskrona är att personalen har tappat tilliten och lojaliteten både till varandra och till verksamheten. Det har funnits uppenbara brister i ledarskapet och förändringar behöver göras, men jag tycker samtidigt att det är ett gemensamt ansvar att framåt få det att fungera. Det gäller personal i alla delar av organisationen. Alla måste hjälpas åt, säger han.

Går det att komma vidare?

– Ja, det går att läka detta, men det kommer att ta tid. Det krävs att vi identifierar de strukturella fel som orsakat problemen. Först då kan vi bygga något nytt från grunden. Det här har tagit oerhört mycket energi, säger Henrik Lindén.

Kyrkorådets ordförande Gertie Olsson (S), som har det övergripande ansvaret för organisationen, vill inte svara på SVT:s frågor om rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar - personalflykt från kyrkan

Mer i ämnet