Åke Holm grundade föreningen Fair People, och Stödkassen, i Upplands-Bro. Foto: Privat

Fair People-grundaren: ”De jobbar under eget ansvar”

Uppdaterad
Publicerad
Stödkassen Blekinge är en undergrupp till organisationen Fair People i Upplands-Bro. Nu reagerar ordföranden i den föreningen, Åke Holm, på hur Stödkassen Blekinge har skött sin verksamhet – med privata konton och utan att registrera en egen förening.
– Jag tycker att den uppkomna situationen är beklaglig, säger han.

I intervjuer och på sociala medier skriver Stödkassen Blekinge att de ligger under organisationen Fair People, och att de genom den föreningen har ett organisationsnummer. Men ordföranden i Fair People säger att Stödkassen Blekinge jobbar under helt eget ansvar.

– Jag har också rått att de startar en egen förening, med styrelse och revisor. Framför allt har jag sedan tidigare tydligt klargjort för alla Stödkassen-grupper som startades att jag bestämt avråder att använda privata konton. Oavsett hur goda syften man har så kan det uppstå sådana här situationer, säger Åke Holm, grundare av Fair People.

”Har ingen verksamhet”

Bilden han har av Stödkassen Blekinges arbete är mestadels positiv. Det är i dag den enda aktiva Stödkasse-gruppen som finns kvar, efter att insamlingsverksamheterna startades under 2013. Men huvudorganisationen Fair People är inte aktiv.

– De jobbar under eget ansvar. Att det står att de ligger under Fair People blir missvisande information, eftersom Fair People inte har varit aktivt på tre år. I synnerhet som de är medvetna om att vi här inte har någon verksamhet överhuvudtaget. Det är inte avregistrerat, men det ligger vilande ifall jag skulle ta tag i den större verksamheten som jag drivit tidigare igen, Fruktkampen.

Samtidigt är han noga med att påpeka att han inte tar ställning varken för eller emot Stödkassen Blekinges arbete.

– Jag vill inte att det här uppfattas som något påhopp mot deras arbete. Jag tycker att den uppkomna situationen är beklaglig, oavhängigt vad jag vet utan att ännu ha kunnat prata med dem. Men det kommer jag att göra i närtid.

De ansvariga för Stödkassen Blekinge har sagt till SVT Nyheter Blekinge att de nyligen har ansökt om organisationsnummer hos Skatteverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar stödkassen Blekinge

Mer i ämnet