Uppvisade mejlkontakter visar att volontärer inom kyrkan och anställda inom myndigheter hänvisat behövande till Stödkassen. Genrebild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Mejlkontakter visar på myndighetssamarbeten med Stödkassen

Uppdaterad
Publicerad
I flera mejl och chattkonversationer som de ansvariga på Stödkassen Blekinge tagit fram framgår att bland annat kommunanställda och kyrkvolontärer hänvisat folk till välgörenhetsinsamlingen, och att samarbeten har funnits dem emellan.

SVT Nyheter Blekinge fick under onsdagseftermiddagen ta del av ett flertal mejl och chattkonversationer mellan de ansvariga på Stödkassen Blekinge och anställda på olika myndigheter.

De visar bland annat att två volontärer inom kyrkan i Karlskrona bett om hjälp till ekonomiskt utsatta familjer, och anställda på Blekingesjukhuset som gjort samma sak. Även socialsekreterare i Olofström, Ronneby och Karlshamn har hänvisat personer med ekonomiska problem till Stödkassen, framgår av mejlen.

SVT Nyheter Blekinge har under de senaste veckorna vid upprepade tillfällen bett de ansvariga ta fram uppgifter som visar på deras eventuella samarbeten med kyrkan och myndigheter.

Ingen ekonomisk redovisning

SVT Nyheter Blekinge har tidigare rapporterat om att ansvariga på kyrkan och inom socialtjänsterna i Karlskrona och Ronneby sagt att de inte känner till att folk ska ha hänvisats av deras organisationer till Stödkassen Blekinge.

– Jag kollade runt bland de anställda inom min församling, och ingen kände till det. Samtidigt har vi haft många olika volontärer genom åren, och det är omöjligt för oss att kontrollera vilka kontakter de tar. Volontärer är alltid privatpersoner och inte anställda av svenska kyrkan. Men vår erfarenhet är att volontärerna i första hand vänder sig till oss, säger Kristin Lindström, diakon i Karlskrona-Aspö pastorat.

De ansvariga för Stödkassen Blekinge har dock fortfarande inte velat visa någon form av ekonomisk redovisning för hur mycket pengar som kommit in eller hur de använts, då de menar att det är privata uppgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar stödkassen Blekinge

Mer i ämnet