Foto: Erik Alfredsson

Fängelsestraff efter storbrand på asylboende

Publicerad

En 23-årig man döms nu av Blekinge tingsrätt efter att ha startat en brand på asylboendet Lindemohemmet i Asarum. Stora delar av boendet totalförstördes i branden.

Mannen startade branden i sitt eget rum, enligt egen utsago då han led av psykiska besvär och ville avsluta sitt liv. Men branden spred sig och totalförstörde stora delar av asylboendet.

Nu, drygt fyra år efter branden, faller domen mot den i dag 23-årige mannen.

Blekinge tingsrätt dömer honom till två års fängelse för grov mordbrand. Han ska dessutom betala skadestånd till fastighetsägaren och ett stort antal av de som då bodde på Lindemohemmet.

Kort efter branden greps och anhölls mannen som misstänkt, men då han ansågs vara minderårig släpptes han på fri fot. Rättegången som skulle hållas mot mannen 2019 fick ställas in, då den nu dömde hade tagit sig utomlands. Men tidigare i år greps mannen i Tyskland, och han har sedan dess suttit häktad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.